Profesii

Medierea salveaza banii cheltuiti in instantele de judecata

Medierea salveaza banii cheltuiti in instantele de judecata

Arin Alexandru Avramescu, avocat si membru in Consiliul de Mediere: Orice estimari referitoare la impactul medierii in viitor sau la gradul de interes al oamenilor fata de ea, trebuie sa fie rezonabile. Nu cred in previziuni optimiste asa cum nu cred nici in opiniile sceptice. Medierea este o profesie noua, liberala, iar destinul ei depinde de multi factori care greveaza in general destinul profesiilor la inceput de drum si pe cel al profesiilor in care piata decide, prin mecanismul cererii si al ofertei.

10.10.2008, 16:51 163

Nou intrata pe piata, profesia de mediator incearca sa se faca recunoscuta. Cel mai optimist scenariu arata asa: abia peste cinci ani lucrurile s-ar putea aseza, iar mediatorii ar putea prelua unele din cazurile judecatorilor. 

Franta, Anglia sau Olanda sunt cateva dintre tarile care au recunoscut importanta si utilitatea medierii. Un exemplu optimist este cel al Angliei, unde a fost adoptata o lege in urma careia judecatorilor li s-a permis sa lucreze doar la cazurile care aveau nevoie de un judecator, nu si la cele in care oamenii puteau gasi o solutie amiabila.
"Guvernul a pus presiune pe avocati. Daca exista aceasta presiune lucrurile se pot misca foarte repede. In cinci ani oamenii au timp sa se informeze", spune Thierry Garby, presedintele Forumului Mondial al Centrelor de Mediere.
Un exemplu mai pesimist este insa cel al Fantei, unde legea medierii a fost adoptata in urma cu 13 ani, dar chiar si asa, si in prezent mai exista persoane care nu stiu ce inseamna medierea si care sunt avantajele ei in fata proceselor clasice. "Cred ca acest concept este inteles de un numar semnificativ de oameni, dar nu de catre toata lumea si multi nici nu au auzit despre acest cuvant. Aceasta extindere a culturii depinde foarte mult daca exista un lucru care sa impinga oamenii de la spate", explica Garby. 
In opinia sa, trecerea de la judecator la mediator este o schimbare prea mare pentru oameni, si nu o vor adopta doar daca le spui ca trebuie. Daca ai un "stimulent" lucrurile pot merge foarte repede.
Pe plan local insa, mediatorii sunt constienti ca se vor lovi de multe obstacole pana sa fie recunoscuti.
"Orice estimari referitoare la impactul medierii in viitor sau la gradul de interes al oamenilor fata de ea, trebuie sa fie rezonabile. Nu cred in previziuni optimiste asa cum nu cred nici in opiniile sceptice. Medierea este o profesie noua, liberala, iar destinul ei depinde de multi factori care greveaza in general destinul profesiilor la inceput de drum si pe cel al profesiilor in care piata decide, prin mecanismul cererii si al ofertei", spune avocatul Arin Alexandru Avramescu, care este si membru in Consiliul de Mediere. Pe de alta parte, Garby mentioneaza ca in Franta nu exista mediatori full-time, ci toti lucreaza numai part-time. Multi dintre acestia sunt avocati sau au alte profesii. Pentru ei, medierea reprezinta doar un venit aditional. In Anglia insa sau in Olanda, exista mediatori full-time care castiga aproape la fel de mult cat ar castiga daca ar lucra ca avocati.
In centrul de mediere din Paris, tarifele avocatilor care sunt implicati in procese de mediere variaza intre 200 si 400 de euro pe ora in functie de mai multi factori. "Daca este vorba despre un caz care vine de la Curtea Judecatoreasca, tariful va fi mai mic, daca este o mediere voluntara pretul va fi putin mai mare. De asemenea, conteaza daca medierea este nationala sau internationala si exista un tarif special pentru cazurile foarte mici", spune Garby.
Pe de alta parte, companiile apeleaza la mediere in special cand au o problema care doare, care e urgenta sau dauneaza businessului.
"Alteori, cand aspectele legale sunt impredictibile si nu au nicio idee cum se va termina sau daca costurile vor fi prea ridicate. In plus, daca medierea este un succes, se salveaza o gramada de bani", mai adauga Garby.
Acesta precizeaza ca este dificil pentru un avocat francez sa lucreze pentru mai putin de 100 de euro pe ora din cauza cheltuielilor. Cei care lucreaza pentru sume mai mici, pot inregistra pierderi. Pe de alta parte insa, tarifele pot merge pana la 400 de euro in cadrul retelelor internationale.
In ceea ce priveste Romania, un avocat senior partner poate castiga pana la 600 de euro pe ora.
"Avocatii romani au una dintre cele mai mari onorarii din Europa. Un senior partner poate castiga pana la 600 de euro pe ora", spune avocat Ana Manolescu amintind un studiu recent.
Cu toate acestea, Manolescu spune ca n-a cunoscut pe nimeni care sa castige atat. Totodata, ea adauga ca onorariile cele mai mari le au avocatii care se ocupa de probleme legate de business. 
Revenind la mediatori, inca nu se poate vorbi de practicarea acestei profesii pe plan local.
"Avem, este adevarat, mediatori, dar nu avem inca mediere. Tabloul mediatorilor, publicat pe 8 mai de Consiliul de mediere, este primul pas important in procesul de introducere a acestei noi profesii in peisajul profesiilor liberale din tara noastra", explica Avramescu.
De asemenea, in opinia acestuia, abia de acum incolo vom putea face aprecieri privitoare la onorarii, la succesul celor care vor fi practicieni, la rata de profitabilitate al activitatii de mediator, la nivelul de specializare al mediatorilor sau la eficienta practica a acestei proceduri alternative de solutionare a conflictelor.
"In timp economia de piata va regla preturile. Spre exemplu eu, daca voi incepe sa cer onorarii prea mari ma voi regla singura atunci cand voi vedea ca nu am clienti", mai spune Manolescu, care adauga ca majoritatea avocatilor sunt si mediatori.
Conceptul de mediere a aparut in Statele Unite in anul 1976, in urma unei initiative guvernamentale care viza decongestionarea instantelor de judecata, aglomerate cu dosare. Aceasta este, si la noi, una dintre temele prin care se militeaza pentru mediere.
"Ea (medierea - n.r.) nu poate deveni o procedura obligatorie pentru ca este prin esenta sa voluntara. Ceea ce se poate face insa este sa se prevada expres cel putin in codurile de procedura civila si penala, aflate in faza modificarii, obligatia instantelor de a indrepta partile spre mediere. Ar fi o buna modalitate de a populariza si de a face cunoscuta medierea", explica Avramescu.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO