Profesii

Ministerul Economiei a modificat criteriile de selectare a headhunterilor în proiectul „CEO la stat”: Firmele locale pot intra în cursă, prin asociere cu liderii mondiali din headhunting

Ministerul Economiei a modificat criteriile de selectare a headhunterilor în proiectul „CEO la stat”: Firmele locale pot intra în cursă, prin asociere cu liderii modiali din headhunting

Foto: Shutterstock

Autor: Adelina Mihai

23.12.2011, 13:35 525

În ultima zi în care firmele mari de executive search puteau depune dosarele pentru participarea la licitaţia din proiectul "CEO la stat" Ministerul Economiei a transmis un comunicat prin care a modificat criteriile de participare, din cauză că nu a primit nicio ofertă.

Astfel, dacă anterior licitaţia putea fi câştigată de un consorţiu de firme care să aibă cifra de afaceri medie de 40 de milioane de euro în ultimii trei ani, iar fiecare dintre membrii asociaţiei să fi avut o cifră de afaceri de minim 10 milioane de euro în aceeaşi perioadă, astăzi s-a modificat criteriul care viza obţinerea unei cifre de afaceri de 10 milioane de euro de către fiecare membru al consorţiului.

"Minitserul Economiei, asistat de Pedersen & Partners şi subcontractorii săi, Roland Berger şi Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), a eliminat criteriul privind media cifrei de afaceri de minim 10 milioane de euri pe ultimii trei ani solicitată a fi îndeplinită de fiecare companie dintr-o asociere.

Conform noilor criterii, o asociere de firme de executive search trebuie să aibă o medie totală a cifrei de afaceri pe ultimii trei ani de minim 40 milioane de euro, indiferent de cifra de afaceri a fiecărui asociat", se arată în comunicatul ministerului.

Practic, eliminarea acestui criteriu dă undă verde oricărui headhunter local să intre în cursa de recrutare de CEO pentru una din marile companii de stat, prin parteneriat cu o firma mare de executive search. În România, nicio firmă de executive search nu a depăşit o cifră medie de afaceri de un milion de euro în ultimii trei ani, iar ministerul solicita ca orice partener din cursa "CEO la stat" să aibă afaceri de minim 10 milioane de euro. De altfel, la 10 milioane de euro nu ajunge valoarea întregii pieţe locale de executive search, care se ridică undeva la 7-8 milioane de euro.

"Am făcut clarificarea şi am redus condiţiile de participare, în aşa fel încât toţi headhunterii locali să poată participa, prin asociere, la licitaţie. Nu a depus nimeni oferta de participare până astăzi, iar termenul-limită de depunere este de 20 ianuarie 2012, exact atât cât a fost atribuit şi pentru licitaţia care trebuia încheiata astăzi, conform legii", a spus Andrei Todea, directorul de cabinet al ministerului Economiei Ion Ariton.

Decizia ministerului vine în ziua până la care firmele de executive search trebuiau să depună ofertele pentru participare la licitaţie, pe fondul problematicilor ridicate de mai multe firme de executive
search.

"Prin diminuarea acestor restricţii, Ministerul Economiei urmăreşte atragerea şi motivarea celor mai mari firme de executive search la nivel mondial, precum şi a companiilor de executive search cu prezenţă
regională şi cu expertiză deosebită în evaluarea şi recrutarea de manageri de top în regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est şi în România pentru a participa la procedurile organizate", se mai arată în comunicat.

Principalul motiv pentru care s-au stabilit criterii restrictive pentru selectarea firmelor de executive search care să recruteze manageri pentru companiile de stat a fost dorinţa autorităţilor de a atrage cele mai mari firme de executive search la nivel internaţional (precum Korn/Ferry, Egon Zehnder sau Spencer Stuart) pentru selectarea CEO-ului pentru com¬paniile de stat incluse în prima etapă a procedurii, respectiv Oltchim, Electrica, Hi¬dro¬electrica şi Romarm.

Managerii "privaţi" vor fi recrutaţi pe comisioane care pot ajunge până la 250.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO