Profesii

Ministerul Internelor sfidează restructurarea. Un şef serviciu a câştigat 10.000 de lei în noiembrie

Ministerul Internelor sfidează restructurarea. Un şef serviciu a câştigat 10.000 de lei în noiembrie

Autor: Adelina Mihai

17.01.2011, 23:40 61

Ministerul Administraţiei şi Internelor, unul dintre cele mainereformate ministere alături de cel al Finanţelor, sfideazărestructurarea şi acordă în continuare venituri de peste 7.000 delei pentru o poziţie de adjunct şi de peste 10.000 de lei unui şefde serviciu sau unui civil, arată datele privind veniturile neteîncasate de angajaţii instituţiei în luna noiembrie.

Salariile comparabile cu cele obţinute de şefii de departamentedin marile multinaţionale au şi directorii generali adjuncţi sauchiar angajaţii de pe poziţia de împuternicit director generaladjunct, care pot obţine venituri nete de peste 1.500 de euro pelună în ciuda faptului că salariile li s-au redus cu 25%.

MAI este unul dintre singurele ministere care a continuatpublicarea salariilor pe site-ul instituţiei, spre deosebire deMinisterul Finanţelor sau cel al Muncii, care nu au raportat altedate faţă de cele din aprilie 2010.

Peste 50.000 de noi angajări au fost făcute de către Ministerulde Interne în perioada 2004-2009, acesta fiind ministerul care afăcut cele mai multe angajări din ultimii ani, cu cheltuielisalariale anuale de 1,4 mld. euro. Numai în perioada decembrie2009- octombrie 2010, când statul trebuia să înceapărestructurările şi să îngheţe angajările, MAI şi-a crescut cu 1.500de oameni efectivul de personal, ajungând până la 149.107salariaţi, potrivit datelor de la Institutul Naţional deStatistică. Numărul de salariaţi ai acestui minister este cu 50%mai mare decât în 2005, când avea 104.000 de angajaţi.

De altfel, pe tot parcursul anului trecut, cei mai violenţiprotestatari atunci când s-a decis reducerea salariilor cu 25% (înluna iulie) au fost angajaţii Internelor şi cei ai Finanţelor,adică salariaţii din instituţiile despre care adesea preşedinteleTraian Băsescu spune că încă nu au început restructurarea. În plus,în acest minister sunt şi cele mai mari salarii din sistemulbugetar - în administraţie se câştigă dublu faţă de sănătate sauînvăţământ. La Interne sunt şi cele mai mari venituriextrasalariale din diverse stimulente, sporuri sau norme dehrană.

Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii MAI nu au dat nicioexplicaţie privind salariile obţinute de o parte dintre angajaţiiinstituţiei în luna noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO