Profesii

O greşeală care poate costa peste cinci-şase salarii în plus pe an

Angajaţi omul, nu CV-ul! Eşecul recrutării poate costa peste cinci-şase salarii în plus pe an

Autor: Adelina Mihai

02.09.2012, 21:46 6548

Un angajator pierde peste 55% din salariul anual al unui angajat dacă eşuează în timpul procesului de recrutare, bani care se cheltuie pe anunţurile de recrutare/onorariile recrutorilor (15%), pe trainingul din primele luni de după angajare (25%) şi pe lipsa de productivitate a angajatului din primele şase luni (15%), potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă în resurse umane HART Human Resource Consulting.

Doar selecţia unui candidat nepotrivit la recrutare poate costa o companie până la 15% din salariul anual al acestuia, acestea fiind cheltuielile "pierdute" de companie în urma plăţilor pentru anunţul de recrutare, onorariul plătit agenţiei sau orele plătite recrutorului care derulează procesul, timpul managerului implicat sau costurile legate de telefoane, spun consultanţii de la HART.

"Cercetările în domeniu au arătat că un angajat devine productiv pe deplin după şase luni de la angajare. Însă pe parcursul acestei perioade, până la performanţa maxim aşteptată, angajatul primeşte salariul integral, astfel existând o neconcordanţă între ce aduce şi ce primeşte angajatul", a spus Mădălina Bălan, managing partner în cadrul HART Human Resource Consulting, o companie cu afaceri de aproape 560.000 de euro anul trecut.

Compania este recunoscută pe piaţa locală mai ales pentru instrumentele de evaluare a angajaţilor folosite şi dezvoltate după metodologia lui Robert Hogan, psihologul american celebru pentru inovaţia adusă în evaluarea personalităţii, leadership şi eficienţă organizaţională.

Un alt cost este cel generat în perioada de inducţie, când angajatul este inclus în programe de training, formale sau la locul de muncă, când învaţă de la alţi colegi şi manageri, toate astea reprezentând, în bani, 20% din salariul anual al angajatului. În termeni de costuri mai poate fi tratată şi fluctuaţia de personal, pentru că probabilitatea cea mai mare ca un angajat să părăsească postul este între 0 şi 6 luni de la angajare.

"Din punct de vedere al costului, în momentul în care un angajat pleacă în perioada de 0 - 6 luni de la angajare reprezintă un aspirator financiar. Aici incluzându-se toate categoriile de costuri prezentate mai sus, precum costul unui nou proces de selecţie, salariul plătit integral, plus acoperirea postului cu ore suplimentare ale altor angajaţi sau soluţii de muncă temporară etc.", a explicat Cristian Mihai, product manager în cadrul HART Human Resource Consulting.


Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO