Profesii

Persoanele fizice autorizate vor plati in plus la pensii

Persoanele fizice autorizate vor plati in plus la pensii

Click pentru imaginea marita

01.10.2007, 18:04 49

Pana in prezent, contributiile de asigurari sociale erau calculate in functie de un plafon maxim aferent pentru cinci salarii medii brute pe economie, respectiv 6.350 de lei (2.000 de euro).
"Aceasta modificare legislativa se refera exclusiv la persoanele care lucreaza pe cont propriu, care isi incheie contractele de asigurare individual si declara singuri propriul venit. Pana acum, baza de calcul era limitata la cinci salarii medii pe economie. Acum, putem lua in considerare si un venit de 20.000 de lei ca baza de calcul a pensiei", a explicat pentru ZF Mihaela Artenie, secretar general in Ministerul Muncii.
In categoria profesiilor liberale intra medicii care au cabinete proprii, notarii si expertii contabili.
Potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), cel mai bine platit notar din Romania a castigat in 2005 peste 45.900 de euro net pe luna, adica un total de peste 550.000 de euro anual.
Secretarul de stat a precizat ca, prin largirea bazei de calcul a contributiei de asigurari sociale, modificarea legislativa are in vedere cresterea fondului de pensii oferit de catre sistemul public.
Potrivit Mihaelei Artenie, prevederile ordonantei nu se aplica la contractele din drepturi de proprietate intelectuala.
Cat priveste ceilalti angajati, eliminarea plafonului de cinci salarii pentru contributiile sociale a fost facuta in luna iulie de catre Parlament, ca urmare a legii de majorare a pensiilor, in urma acesteia fiind afectate veniturile angajatilor cu salarii mari. O mare parte dintre angajatori au fost luati prin surprindere, intrucat s-a stabilit atunci ca baza de calcul a contributiilor la asigurari sociale tot venitul brut realizat lunar de catre salariat.
De asemenea, potrivit ordonantei aprobate de Guvern, firmele vor plati, incepand de anul viitor, contributii sociale in functie de toate veniturile realizate de un angajat, adaugandu-se la salariu si sumele provenite din prime, stimulente sau alte beneficii banesti.
Daca in prevederile anterioare baza de calcul pentru contributiile sociale era salariul de baza plus sporurile cu caracter permanent, noile prevederi extind baza la toate veniturile brute realizate.
"De anul viitor vor fi luate in calcul si veniturile ocazionale ale angajatilor, cum sunt primele sau sporurile banesti", spune secretarul de stat.
Contributiile sociale sunt in prezent de 45,5% din salariul brut, cumulat pentru angajat si angajator. Autoritatile au redus nivelul cu doua puncte procentuale la inceputul acestui an, din cota platita de companii si au anuntat o reducere cu 6 puncte pe parcursul anului viitor. Prima scadere va fi aplicata chiar de la 1 ianuarie 2008, cel mai probabil de la fondul de somaj.
Ordonanta de urgenta va intra in vigoare la 1 ianuarie 2008.

Barbatii castiga cu 15% mai mult decat femeile
Barbatii au castigat anul trecut, in medie, cu 15% mai mult decat femeile, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). Diferenta de castiguri salariale dintre sexe s-a accentuat usor fata de 2005, cand aceasta era de numai 11%, conform aceleiasi surse. Statistica nu se refera la salarii pentru aceeasi pozitie, ci la o comparatie intre media salariilor obtinute de toti barbatii si toate femeile din economie. In medie, un barbat a castigat anul trecut din salariu 262 de euro, fata de castigul salarial de 228 de euro al unei femei. Cele mai mari diferente de castig au fost inregistrate in comert (plus 34% in favoarea barbatilor), industria prelucratoare (32%) si banci (26%). In rest, salariatii din Bucuresti au ramas in 2006 cel mai bine platiti din tara (323 de euro, fata de media nationala de 245 de euro). Pe domenii, cel mai bine platiti au ramas bancherii (737 euro), iar cea mai mare crestere salariala au avut-o functionarii din administratia publica (38% in euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO