Profesii

Peste 100.000 de români studiază în prezent în universităţi din străinătate

Peste 100.000 de români studiază în prezent în...

Autor: Roxana Rosu

16.01.2015, 00:05 262
Peste 100.000 de români studiază în prezent în universităţi din străinătate, inclusiv la nivel de masterat, a declarat Dan Nechita, preşedintele Ligii Studenţilor Români din Străinătate, la ZF Live.
 
„Cred că  e bine să studiezi afară. Educaţia de calitate merită investiţia de timp şi bani. Plus cunoaşterea altei culturi. Problema nu este că aceşti tineri pleacă să studieze afară, ci că nu sunt atraşi apoi înapoi în ţară“, a spus Nechita. El a dat ca exemplu China, ţară din care pleacă anual al studii în străi­nătate mii de tineri, dar o mare parte dintre aceştia sunt atraşi ulterior înapoi.
 
Potrivit unui studiu UNESCO, circa 30.000 de români studiază în străinătate, dar reprezentantul LSRS spune că numărul acestora este mult mai mare. Fluidizarea migraţiei în ultimii ani, faptul că tinerii pleacă şi studiază, dar revin tot mai des, va aduce o schimbare la nivelul societăţii româneşti, crede preşedintele LSRS. În opinia lui, este nevoie de o schimbare de generaţie la nivelul întregului sistem, o predare de ştafetă către oameni cu alte valori. Din păcate, tinerii care se întorc în ţară se lovesc de anumite bariere la intrarea în instituţiile statului, venite din mentalitatea „n-aţi mâncat salam cu soia“, ceea ce este o mare greşeală fiind vorba de oameni cu expertiză puternică pe anumite domenii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO