Profesii

Razboiul salariilor: Ce angajati sunt mai bine platiti in provincie decat in Bucuresti

14.09.2008, 17:21 407

Statistic vorbind, Bucurestiul ramane in topul castigurilor la nivel national, insa exista domenii - productie, retail, IT sau banking - in care piata salariala din provincie "a prins curaj" si surclaseaza Capitala. Programatorii, lucratorii comerciali, specialistii din retail si managerii de productie au sanse serioase sa castige mai bine in orase ca Timisoara, Cluj-Napoca sau Pitesti.

 
Managerii de productie din sud, peste Capitala

Un manager de productie din Bucuresti are un salariu lunar brut cuprins intre 4.500 si 10.400 de lei (1.270 - 2.940 de euro). In conditiile in care la salariul fix se adauga bonusuri, castigul unui manager care activeaza in zona de productie ajunge la 4.900 - 10.830 de lei pe an (1.390 - 3.060 de euro), arata datele studiului salarial Total Remunerations Survey, finalizat recent de Mercer, una dintre cele mai mari companii de consultanta in resurse umane la nivel global.

Salariile managerilor din zona de productie au crescut cu 16,6% in medie fata de anul trecut, iar pentru 2009 se estimeaza o crestere medie de 11,8%. "Cresterea salariala este mare si se explica in primul rand prin faptul ca productia s-a dezvoltat foarte puternic in ultimii ani. Cu toate acestea, managerii din zona de productie au, in continuare, venituri mai mici decat omologii lor din departamentele de logistica, vanzari, financiar sau IT", spune Oana Datki Botolan, country manager al Consulteam, reprezentantul pe piata locala al Mercer.

Media salariala pe tara la nivel de middle management (fara a fi incluse aici salariile executivilor de top, ca general manager sau CEO) este de 9.200 de lei (2.600 de euro) pe luna, in timp ce in productie este 8.175 de lei (2.310 euro). Un manager de productie castiga cu 20% mai putin decat alti manageri din marketing sau vanzari. "Daca ne uitam la pozitiile de specialisti seniori in productie, acestia sunt mai slab platiti decat cei din vanzari cu 35% la nivel de salariu de baza brut si cu 38% mai putin decat specialistii din zona financiara. Cel mai bine platiti sunt specialistii din IT, care castiga cu 45% mai bine decat unul din zona de productie", explica country managerul Consulteam. Media la nivel de tara a salariului lunar brut al unui specialist senior in productie este de 3.000 de lei (850 de euro).

Pe de alta parte, un muncitor calificat in productie are un salariu brut lunar cuprins intre 900 si 2.000 de lei in Bucuresti, in timp ce in provincie, salariul brut al unui muncitor incepe de la 963 de lei si ajunge pana la 1.600 de lei pe luna in fabricile din provincie.

Zonele din provincie care depasesc Bucurestiul la salarii in domeniul productiei sunt centrul si sudul tarii. Astfel, pe pozitii de entry-level, un muncitor din zona de productie care lucreaza in judetele din centrul tarii (Brasov, Sibiu, Mures etc.) castiga cu aproape 14% mai mult decat unul din Bucuresti, in timp ce unul care munceste in zona de sud (Craiova, Slatina, Pitesti, Targoviste, Ploiesti etc.) are un salariu cu aproape 20% mai mare decat un muncitor dintr-o companie de productie din Capitala.

Diferentele in ceea ce priveste salariile pe pozitii de entry-level sau pe joburi de muncitor in favoarea provinciei s-au facut simtite inca din urma cu doi ani, dat fiind ca tot mai multi investitori au ales sa relocheze activitatile de productie in afara Bucurestiului.

Studiul Mercer din acest an arata ca salarii mai mari decat in Bucuresti incep sa aiba si angajatii care ocupa pozitii manageriale in fabricile din sudul tarii. Astfel, un production manager din sudul tarii are un salariu lunar brut cu 16% mai mare decat un manager care ocupa o pozitie similara intr-o unitate de productie din Capitala.

O mare parte a zonelor industriale sunt concentrate in partea de centru si sud a tarii. 

Platforma industriala a Automobile Dacia de la Pitesti este una dintre cele mai puternice zone de productie din tara. Alti jucatori puternici in productie din zona de sud sunt Ford si producatorul de anvelope Michelin, la Craiova, producatorul de aluminiu Alro Slatina, combinatul de oteluri speciale Mechel Targoviste, producatorul de bunuri de larg consum Unilever si producatorul de bere InBev, la Ploiesti.

Pentru a acoperi deficitul de specialisti si manageri din provincie, companiile aduc in unitatile de productie personal din Capitala. In consecinta, multi manageri care locuiesc in Capitala si care au acceptat joburi pe marile platforme industriale din orase ca Ploiesti sau Pitesti prefera sa faca naveta pana la locul de munca, in loc sa se relocheze.

Cu toate acestea, pentru a atrage astfel de specialisti, care sa detina si abilitati de management, companiile care au unitati de productie in afara Bucurestiului trebuie sa plateasca salarii mai mari deca cele din Capitala, pentru a-i convinge sa vina sa lucreze in provincie.

"Platformele industriale ale marilor multinationale sunt localizate in afara Capitalei. Sunt multi manageri din Bucuresti care merg cu masina la munca in fiecare zi sau o data pe saptamana", spune Oana Datki Botolan.

 
Specialistii din retail castiga mai bine in provincie

Pe de alta parte, in retail, un director de magazin din Capitala are un salariu lunar brut care porneste de la peste 2.000 de euro. Castigurile directorilor de magazin variaza in functie de dimensiunea magazinului pe care il coordoneaza, de numarul de angajati, precum si de locatia in care se afla magazinul, mai exact de pozitia sa strategica. In cazul directorilor de magazin, castigurile sunt mai mari in favoarea Bucurestiului, cu procente cuprinse intre 27% si 47%.

Cu toate acestea, retailul este domeniul care ilustreaza cel mai clar avansul castigurilor din provincie in detrimentul Capitalei. Astfel, cea mai mare parte a specialistilor cu experienta care lucreaza in zona de retail din aproape toata tara (mai putin cei din zona de est) au salarii mai mari decat cei din Bucuresti. Cele mai spectaculoase diferente se inregistreaza in cazul specialistilor in retail care lucreaza in zona de sud a tarii, care castiga cu 42% peste nivelul omologilor din Capitala, in timp ce in nord-est salariile sunt cu 23% mai mari.

"In retail, acest trend s-a observat inca de anul trecut in ceea ce priveste valorile salariale mai mari in provincie pentru posturile de nivel incepator, cum ar fi vanzatorii din hipermarketuri sau supermarketuri. Desi costul vietii este mai scazut in afara Bucurestiului, datorita lipsei acute a fortei de munca, salariile sunt mai ridicate ca si valori. Pentru posturile de management si specialisti juniori, diferentele sunt insa cele justificate in favoarea Bucurestiului", explica Botolan.

In banking, salariile angajatilor din Capitala raman in top, singura categorie de personal unde salariile din provincie le depasesc pe cele din Bucuresti fiind branch managerii, care castiga cu 5% mai mult in zona de nord-vest a tarii.

 
Piata salariala se va omogeniza in doi ani

Principalele motive pentru care marile poluri investitionale din afara Capitalei ofera, pe anumite industrii si pentru anumite pozitii, salarii mai mari decat angajatorii bucuresteni sunt accentuarea deficitului de personal care evolueaza simultan cu cresterea fluctuatiei de forta de munca.

Astfel, daca pentru firmele din Bucuresti este dificil sa faca fata fluctuatiei accentuate a personalului, pentru firmele din orase mai mici este si mai dificil, dat fiind ca ele opereaza pe o piata mai redusa ca dimensiuni.

"In provincie se gasesc mai greu oameni pregatiti, iar angajatorii sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru a-i gasi si a-i angaja pe cei mai buni", explica Botolan.

Cu toate acestea, afirmatia potrivit careia salariile in Bucuresti sunt cele mai mari din tara ramane in picioare, in aproximativ 99% din cazuri diferentele salariale fiind in favoarea Capitalei.

Desi admit anumite diferente salariale sporadice in favoarea provinciei, si doar pentru anumite pozitii, angajatorii si recruiterii spun ca vestea buna este ca acestea se vor atenua pana vor disparea. Tendinta intr-un orizont de unu-doi ani va fi de stabilizare si de omogenizare, atat pe plan local, cat si in termeni de comparatie cu alte orase mari, inclusiv Capitala. In consecinta, aceste diferente vor fi mai temperate in ambele directii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO