Profesii

Topul celor mai mari 20 de angajatori din economie: 23.000 de concedieri şi doar 6.000 de noi angajări

Topul celor mai mari 20 de angajatori din economie: 23.000 de concedieri şi doar 6.000 de noi angajări

Poşta Română rămâne şi în 2011 cel mai mare angajator din economie, cu toate că a concediat foarte multe persoane din nevoia de reducere a costurilor

Autor: Adelina Mihai

07.07.2012, 10:54 1682

Poşta Română a rămas şi în 2011 cel mai mare angajator din economie, cu peste 32.000 de salariaţi, după ce în ultimul an a concediat 2.600 de persoane din nevoia de reducere de costuri. Cel mai mare angajator român va continua restructurările şi anul acesta, altfel riscă să intre în insolvenţă, compania înregistrând pierderi estimate la valoarea de 15 milioane de euro anul trecut.

Pe locul doi în topul celor mai mari angajatori locali se află tot o companie de stat care se află în plin proces de restructurare, CFR S.A., cu 23.800 de angajaţi.

În schimb, cel mai mare angajator privat, Petrom, a ajuns pe poziţia a treia în topul celor mai mari angajatori din economie după ce anul trecut a dat afară peste 3.100 de oameni. De altfel, de la începutul crizei Petrom a concediat peste 7.800 de oameni, fiind compania care a făcut volumul cel mai mare de restructurări din ultimii patru ani, ajungând la finalul anului trecut la un efectiv de 22.000 de angajaţi.

Companiile de stat domină încă topul celor mai mari angajatori din România, deşi majoritatea au făcut câteva mii de concedieri de la începutul crizei.

"În companiile de stat şi în cele privatizate de curând care au dimensiuni atât de mari, care vin cu un model modern de organizare, este firesc să se facă concedieri. Restructurările vor continua şi anul acesta, numai că volumele nu vor mai fi poate atât de abrupte, se vor face mai treptat şi poate în urma unor plecări naturale prin ieşirea la pensie. E un proces firesc în condiţiile modernizării permanente şi ale optimizării proceselor", a spus Oana Datki, country manager al Consulteam, reprezentantul pe piaţa locală al Mercer şi Tack International.

Anul trecut 16 companii care fac parte din primii 20 de angajatori de pe piaţa locală au concediat aproape 23.000 de oameni, iar cele patru care şi-au majorat efectivul de personal au angajat aproape 6.000 de oameni. Aceste companii au împreună 235.000 de angajaţi şi concentrează aproape 6% din efectivul total de salariaţi din România.

Vedeţi Topul celor mai mari angajatori pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO