Profesii

Trainingul care nu poate fi oprit de criza

15.11.2009, 23:27 481

Firmele de audit si consultanta de pe piata locala au continuatsa-si trimita si in acest an o parte din angajati la cursuri decalificare ACCA, destinate "contabililor". Acesta pare sa fie unuldintre singurele programe de instruire la care angajatorii nu potrenunta.

Daca anul 2008 a fost "anormal de bun" pentru piata de training,estimata la 40 - 50 mil. euro, in 2009 o parte din furnizorii deprograme de instruire nu au mai avut cui sa-si ofere serviciile.Insa este aproape imposibil sa opresti programele de instruirepentru contabili, pentru ca aceste calificari trebuie sa existe,indiferent de contextul economic.

"Aproximativ 20% din companiile multinationale au redus bugetulde training anul acesta semnificativ, chiar pana la jumatate dinvaloarea celui de anul trecut. Exista un numar foarte mic declienti care au inghetat de tot bugetul pentru instruire", sustineMatilda Crossman, managing director al firmei britanice de trainingThe Exp Group, prezenta pe piata locala de la inceputul acestuian.

Compania ofera solutii de training si calificari profesionalerecunoscute international pentru angajatii din middle si topmanagementul multinationalelor, avand in portofoliul de clientipeste 150 de companii transnationale.

Firmele care vor sa le ofere sansa de promovare angajatilor depe pozitii de entry-level pe functii de manager investesc anualzeci sau chiar sute de mii de euro pentru a-si trimite angajatii lacertificari de tipul ACCA (Association of Chartered CertifiedAccountants), o asociatie profesionala din Marea Britanie careofera calificari profesionale financiare si de business in peste170 de tari.

Cu toate acestea, investitiile din acest an au fost mai redusedecat in anii precedenti, acest lucru fiind o urmare a scaderiinumarului de noi angajari si astfel nevoia de instruire a fost maimica.

"In cadrul companiilor din Big Four (PricewaterhouseCoopers,Deloitte, Ernst & Young si KPMG - n.r.), de exemplu, existapolitici foarte clare de dezvoltare profesionala. Cand incepiACCA-ul, esti la un nivel relativ junior, ai un an sau doi deexperienta, iar promovarea in cadrul firmelor este deseoriconectata si conditionata de trecerea cu succes a examenelor ACCA.In general, nu poti, de exemplu, sa ajungi senior manager, fara safinalizezi ACCA-ul", adauga Crossman.

350 de studenti ACCA in 2009 numai de la Deloitte siPwC

In cadrul companiei Deloitte, in prezent sunt 150 de studentiinscrisi pentru programul ACCA, in diverse etape.

"Numarul de angajati inscrisi la ACCA in cursul acestui an afost semnificativ mai redus decat anul trecut, din cauza numaruluimai scazut de angajari pe pozitii de intrare", sustine SilviuBadescu, senior coordinator in cadrul departamentului de resurseumane al Deloitte. Certificarea ACCA este obligatorie pentruangajatii din divizia de audit, astfel incat toti cei din acestdepartament sunt inscrisi la program inca din primul an deactivitate.

Si in cadrul companiei PwC un numar de 198 de angajati au urmatsau inca urmeaza in acest an cursurile de pregatire profesionala detip ACCA, majoritatea participand la cate trei sesiuni pe an.

"Anul trecut, numarul cursantilor a depasit 200", spuneAlexandra Iorgulescu, lider resurse umane in cadrul PwC.

De asemenea, un numar de 50 de absolventi recrutati in acest ande KPMG au inceput deja programe de ACCA. In prezent, KMPG numara650 de angajati in Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi, Constanta siChisinau.

Deloitte investeste peste 100.000 euro pe an pentruACCA

Aproape toti participantii care urmeaza cursuri de calificareACCA in cadrul firmei de training The Exp Group sunt sponsorizatide catre companiile multinationale, care investesc zeci sau sute demii de euro anual pentru a oferi aceste certificariangajatilor.

"Pretul intregii calificari ACCA pentru 14 examene cu 6 zile detraining pentru fiecare examen si toate manualele acreditateinternational incluse este de aproximativ 15.000 de euro", adaugaCrossman. Pretul unui singur curs costa, in medie, 700 de euro.

In cazul companiei Deloitte, pretul unui program complet oferitangajatilor poate varia in functie de numarul de examene si denumarul de cursuri si este cupins intre 2.000 si peste 10.000 deeuro.

"Investitia Deloitte in programul ACCA depaseste 100.000 de euroanual", mai spune Badescu.

Absolvirea unui ACCA este si o cerinta a pietei, nu numai acompaniei

In cadrul companiei de audit si consultanta BDO Romania, numarulde angajati trimisi sa obtina certificari ACCA variaza de la an laan, insa depinde si de dinamica angajarilor din companie. Ingeneral, este bine ca un angajat sa acceseze un program decertificare ACCA inca de pe o pozitie de junior, deorece absolvireaacestuia contribuie la dezvoltarea lui profesionala.

"La un moment dat, evolutia profesionala in sine esteconditionata de obtinerea unei certificari ACCA, nu neaparat ca sio conditie a companiei, ci a pietei", sustine Sorin Faur, HRServices Director in cadrul BDO Romania.

BDO ofera pachete angajatilor pentru finantarea cursurilor si iiajuta pe acestia cu studiul individual, oferindu-le timp liber, infunctie de anumite criterii. In prezent, BDO Romania are peste 150de angajati (consultanti si auditori) si 11 parteneri.

Promovarea sau cresterile salariale nu sunt direct legate deobtinerea certificarii ACCA, ci de performanta. Desi absolvireaprogramului este o dovada a capacitatii profesionale a angajatului,promovarile se fac numai in cazul in care angajatul reuseste satranspuna in practica noile competente.

"In mod clar, certificarea ACCA contribuie la dezvoltareaprofesionala a angajatilor si ii ajuta semnificativ in cariera, insensul avansarii spre pozitii mai inalte si de mai mareresponsabilitate si complexitate, cu salariul lor aferent", spuneSmaranda Streanga, training director in cadrul BDO.

Nu garanteaza o crestere salariala

Absolvirea unui program ACCA nu garanteaza o crestere salarialasau o promovare nici in cadrul companiei Deloitte, unde majorarilesalariale se acorda pe baza performantelor profesionale, si nueducationale.

In cadrul companiei PwC, absolvirea unui program de ACCA este oconditie esentiala pentru a putea promova pe pozitia de manager.Mai mult de o treime din cei 650 de angajati ai PwC, care lucreazain departamentul de audit, au luat parte sau urmeaza in prezentacest tip de program.

"Angajatii din departamentul de audit se afla in diferite stadiiale programului: 75 au obtinut deja calificarea, iar restul incaurmeaza programul de pregatire. Obtinerea calificarii ACCA este oconditie pentru promovarea la nivel de manager", mai spuneIorgulescu.

Perioada medie in care angajatii din firmele de audit siconsultanta finalizeaza programul este de 4- 5 ani, intrucatnumarul anual de examene pentru care firma acorda sprijin estelimitat. Pentru fiecare angajat al Deloitte, de exemplu, companiafinanteaza si acorda concediu de studiu pentru un anumit numar deexamene pe an.

"Procesul de selectie a angajatilor care participa la programeeste foarte dur. Companiile din Big Four au o baza mult mai mare destudenti ACCA decat orice alte companii, dat fiind numarul mare deauditori care au nevoie directa de acest program. Numai inprogramul ACCA, Big Four investeste pentru un numar de peste 100 destudenti anual", explica Crossman. Si companiile care furnizeazaacest tip de programe manifesta o flexibilitate mai mare in ceea cepriveste preturile.

"De exemplu, in cazul in care un client cu care expertii nostriau lucrat consecvent in tara respectiva, ne spune ca a inghetatbugetul de training sau ca l-a redus cu 20%, vom face tot posibilulsa-i oferim flexibilitate in acest sens, dar desigur ca aceastaflexibiliate este limitata de structura de costuri pe care le avemsi noi la randul nostru", conchide Crossman.

De ce nu poate fi oprit trainingul pentrucontabili

  • A devenit o conditie a pietei ca auditorii si consultantii saaiba o calificare internationala
  • Faciliteaza accesul la pozitii de manager pentru angajatii pepozitii de entry- level din firmele de audit si consultanta
  • Nevoia de instruire a acestor angajati nu poate fi acoperita cualte tipuri de studii
  • Firmele de audit si consultanta si-au facut o traditie decativa ani din finantarea programelor de calificare de tip ACCA,iar standardele cu privire la pregatirea angajatilor nu pot fioprite din cauza unui contex economic nefavorabil

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO