Profesii

VIDEO ZF Live. Andreea Suciu, avocat Noerr şi Asociaţii: Noile schimbări aprobate de guvern indică o înăsprire a Codului muncii, nu o relaxare a acestuia

Autor: DragoÅŸ Dinu

16.08.2017, 00:05 656

Legislaţia muncii s-a schimbat, asta după ce guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă care a înăsprit Codul muncii, nu l-a relaxat. În cadrul emisiunii ZF Live, Andreea Suciu, avocat la casa de avocatură Noerr şi Asociaţii, a explicat ce modificări au fost adăugate noului Cod, dar şi cu cât s-au mărit amenzile.

„Consider că este o înăsprire a Codului muncii, deoarece de fiecare dată când angajatorii primeau la muncă un grup de cinci salariaţi fără contract, deci era caz penal, organele de urmărire penală fie dispuneau începerea urmăririi penale, fie încetarea urmăririi penale, ori dacă se ajungea în instanţă se putea aplica amenda penală. Valoarea acestei amenzi penale era foarte mică, între 500 şi 1.000 de lei“, a spus Andreea Suciu. După această schimbare, pedeapsa penală faţă de angajatorii care primesc oameni la muncă fără contract a fost exclusă, dar în acelaşi timp au fost introduse mai multe restricţii, iar amenzile s-au mărit.

„În caz de contravenţie, atunci când angajatorul primea la muncă mai puţin de cinci angajaţi la negru, deci nu era vorba de un caz penal, ci de o simplă contravenţie, valoarea amenzii era între 10.000 şi 20.000 de lei, astfel se ajungea la o discriminare între angajatori. Acesta a fost motivul pentru care s-a eliminat răspunderea penală. Acum, după reglementarea Codului muncii se aplică o amendă fixă de 20.000 de lei“.

Noile modificări ale Codului muncii pun accentul pe combaterea „muncii nedeclarate“, fără contract de muncă. „Pe lângă cazul în care angajatorul primeşte oameni pe care nu îi declară, adică angajaţi fără contract de muncă, au mai fost inserate alte trei modificări, cum ar fi în următoarele cazuri: neînregistrarea în registrul general de evidenţă a salariaţilor sau neînre­gis­trarea în acest registru a rapor­tului de muncă înainte de înce­pe­rea activităţii; angajarea unui salariat al cărui contract este suspendat, chiar şi atunci când angajatul este în concediu medical; în cazul societăţilor de protec­ţie şi pază, sau în construcţii, când anga­jatorii încheie cu angajaţii un contract part-time, cu un timp de muncă de pa­tru ore, dar salariaţii prestează între 8 şi 12 ore“, a mai spus Andreea Suciu.

„În acest fel angajatorul poate să păcălească legea prin neplata impozitului pe venit, nedeclarând restul orelor lucrateî, a adăugat ea.

Noua reglementare nu impactează cu nimic angajatorii „corecţiî, care îşi declară toţi angajaţii, şi nu încalcă în vreun fel Codul Muncii. Chiar şi aşa, angajatorii trebuie să fie atenţi la câteva formalităţi, cum ar fi semnarea contractului individual de muncă înainte de a începe activitatea.

Avocatul Andreea Suciu a sfătuit angajatorii să nu împiedice inspectorii de control să îşi facă treaba.

„Este regula numătul unu, există situaţii în care angajatorii se panichează, fiind conştienţi că nu au toate documentele, apoi încearcă prin diverse mijloace să-i împiedice pe inspectori să-şi desfăşoare activitatea de control. Un sfat pe care îl dau angajatorilor este de a nu împiedica acest controlî, a spus Andreea Suciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO