Profesii

Von Consulting: Jumatate din recruiterii din IT nu stiu ce sa ceara de la candidati

21.09.2008, 12:58 2457

“Peste jumatate din specialistii in resurse umane care fac recrutare in IT intampina greutati in intelegerea aplicatiilor si a profilului tehnic al specialistilor, indiferent de notorietatea companiei pe care o reprezinta. Am observat acest lucru din discutiile pe care le-am avut cu clientii nostri, cu oamenii de HR si cu reprezentantii companiilor din IT prezenti la targurile de joburi”, spune Vivien Untaru, general manager al Von Consulting, companie cu activitati in domeniul resurselor umane, specializata in recrutarea de personal pentru companiile din IT&C. Infiintata in 2003 initial ca un site de recrutare, compania a inceput sa faca din recrutare de personal din 2005, in prezent aceasta activitate fiind responsabila de 80% din cifra de afaceri.
Primele proiecte de recrutare de personal pe care compania le-a castigat au fost in domeniul IT, iar in prezent cele mai solicitate servicii sunt cele de recrutare si executive-search in acest domeniu.
Von Consulting s-a axat pe partea de IT&C datorita faptului ca joburile din acest domeniu sunt foarte specifice si necesita abilitati si background tehnic solid, iar recruiterul trebuie sa inteleaga foarte bine care este profilul candidatului cautat, tipurile de aplicatii pe care acesta trebuie sa le cunoasca, dar si ce este relevant in discutia cu candidatul.
Reprezentantii companiei au ajuns la aceste concluzii in urma unui workshop din iunie, dedicat recruiterilor din sectorul de IT la care au participat zece persoane si care a urmarit sa transfere din know-how-ul propriu catre alti angajatorii din domeniu. Prima editie a workshopului va fi urmata de o alta in luna octombrie, la care va extinde numarul de participanti la maximum 20 de persoane.
“Cea mai utila parte din cadrul workshopului a fost cea de IT Software si cea de Tehnical Support pentru ca am intalnit profiluri asemanatoare in experienta anterioara si, cu aceasta ocazie, am reusit sa le inteleg in totalitate. Acum pot sa adresez intrebari relevante candidatilor care aplica pentru joburile tehnice din companie in asa fel incat sa evidentiez cunostintele lor specifice”, spunea Ioana Mihalache, recruiter la Genpact, la sfarsitul primei editii a workshopului.
Pe parcursul workshopului, reprezentantii Von Consulting au incercat sa sparga piata aplicatiilor IT in mai multe segmente: web, desktop, telecom, retele si electronica.
“In companiile de IT exista recruiteri pasivi - care se ocupa de colectarea CV-urilor, partial activi - care participa impreuna cu personalul tehnic la intervievarea candidatului si activi - fac prima selectie a candidatilor, economisind timpul personalului tehnic”, subliniaza Vivien Untaru.
Workshopul a fost dedicat recruiterilor pasivi si celor partial activi. “Am incercat sa simplificam notiunile tehnice specifice jobului, cu ajutorul trainerilor specializati”, mentioneaza Untaru. Workshopul a fost tinut de doi angajati ai Von Consulting si de trei specialisti pe parte tehnica ai companiilor. In prezent, compania are zece angajati, iar pana la sfarsitul anului numarul acestora ar putea creste cu inca cinci persoane. Datorita cresterii echipei, Von Consulting se asteapta la o dublare a afacerilor in 2008, dupa ce in 2007 agentia de recrutare a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 70.000 de euro.


Un recruiter cu experienta in IT castiga 1.000 de euro

Un recruiter specializat in procesul de recrutare in IT cu 2-3 ani de experienta si care se ocupa de recrutarea interna a unei companii din domeniu are un salariu lunar net de 700 - 800 de euro. Datorita comisoanelor care se acorda in interiorul agentiilor de recrutare, salariile recruiterilor in IT pot ajunge la 1.000 de euro.
Chiar daca salariile recruiterilor pot ajunge si la 1.200 de euro, numarul celor foarte buni in recrutarea IT de pe piata nu depaseste 100 de persoane.
“In Romania exista foarte putine agentii de recrutare, cum ar fi Brainspotting sau Lukera & Makler, specializate pe IT sau care detin un numar redus de recruiteri axati pe acest domeniu. Cei mai multi recruiteri pe IT se gasesc in cadrul companiilor din industrie”, mentioneaza Untaru.
Ea spune ca, spre deosebire de alte domenii, cum ar fi FMCG, retail sau constructii, un recruiter intern dintr-o companie de IT castiga mai bine datorita complexitatii procesului de recrutare si salariilor ridicate din aceasta industrie. “In retail, un recruiter intern cu ceva experienta poate ajunge la 700 de euro net lunar, deoarece este mult mai usor de gasit oameni, pentru ca ceea ce se cere de la un angajat in retail este de o complexitate redusa”, afirma Untaru. Totusi atat in IT, cat si in alte domenii, una dintre cele mai importante probleme privind recrutarea este ca agentiile de profil nu stiu sa se vanda.
“Este foarte probabil ca un recruiter care prezinta doar un job description sa nu reuseasca sa-si atraga candidatul. Un recruiter trebuie sa dea dovada de abilitate atunci cand vrea sa atraga o persoana”, spune Untaru.
Spre deosebire de un specialist in recrutare pe alte domenii, un recruiter din IT trebuie sa fie mult mai specializat pe partea de hard skills, decat pe soft skills. “De obicei, oamenilor de HR nu le place acest domeniu, deoarece este foarte specializat”, mai spune Vivien Untaru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO