Profesii

ZF LIVE. Realitatea dură de pe piaţa muncii din România. Sorina Faier, Managing Partner Elite Research: Suntem la coada clasamentului privind concordanţa între ce studii ai terminat şi ce faci după VIDEO

Autor: Iulian Tenchiu

23.03.2024, 00:00 207

„Din păcate suntem la coada clasamentului privind concordanţa între ce studii ai terminat şi ce faci după. Ei termină anumite studii şi apoi îşi continuă cariera în total alt domeniu care nu are nicio legătură cu ce au studiat” a declarat Sorina Faier, Managing Partner Elite Research în cadrul emisiunii ZF Live organizată cu sprijinul Orange Business.

Piaţa muncii se confruntă cu o problemă majoră care face dificilă formarea unor profesionişti în diferite domenii. România se află la coada clasamentului în ceea ce priveşete concordanţa dintre studiile încheiate şi locul de muncă în care ajunge să activeze studentul, explică Sorina Faier.

„Plus că angajatorii cer experienţă. De unde să aibă proaspătul absolvent experienţă dacă el abia a ieşit de la studii. Trebuie să le oferim mai multe şanse şi să vedem cum îi formăm. Angajatorii se tem că studentul o să stea trei-şase luni şi apoi o să plece, deci mai bine îşi iau pe cineva cu doi-trei ani experienţă. Dar în acest fel nu oferim studenţilor nicio şansă. Există companii mari care iau studenţii imediat cum au terminat studiie” a mai spus Sorina Faier la ZF Live.

În acest context, se crează o situaţie problematică în care companiile au nevoie de oameni, însă se lovesc de problema lipsei de experienţă a celor ce abia au ieşit de pe băncile facultăţii. Pentru a soluţiona criza, angajatorii apelează la oameni care au deja experienţă şi vechime în piaţă, atât pentru a rezolva problema aptitudinilor tinerilor candidaţi, dar şi pentru a evita situaţia în care angajatul stă în companie doar pentru a se forma, iar apoi pleacă, subliniază Sorina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO