Profesii

ZF Live. Sorin Faur şi Laura Mogoş, Mentalio: Copiii ajung să fie mai ocupaţi decât adulţii din cauza programei şcolare

LAURA MOGOŞ, cofondatoare a programului Mentalio şi SORIN FAUR, psiholog şi trainer certificat

LAURA MOGOŞ, cofondatoare a programului Mentalio şi SORIN FAUR, psiholog şi trainer certificat

Autor: Simona Tatu

02.12.2016, 07:00 837

Sistemul educaţional românesc nu este sincronizat cu nevoile actuale ale elevilor şi nici cu nevoile pieţei muncii, iar copiii nu pot să îşi identifice pasiunile sau să îşi dezvolte creativitatea.

„Copiii îşi petrec cam 80% din timp învăţând, aceasta este misiunea lor primară. Însă din cauză că programele şcolare sunt foarte încărcate, aceştia ajung să fie mai ocupaţi decât adulţii şi nu mai au timp pentru hobby-urile lor”, a spus Sorin Faur, psiholog şi trainer certificat al programului Mentalio, în cadrul emisiunii online de business ZF Live. Mentalio reuneşte o serie de pro­grame de dezvoltare personală şi cogni­tivă care ajută la creşterea capa­cităţii de utilizare cerebrală. Sistemul educaţional românesc nu încurajează descoperirea de talente sau susţinerea pasiunilor elevilor, iar cursurile sunt exclusiv dedicate materiilor standard care îngrădesc creativitatea copiilor.

„Sistemul finlandez şi cel suedez au creat cursuri care îi încurajează şi îi susţin pe tinerii cu talente înnăscute. Copiii nu trebuie forţaţi, pasiunile se relevă în mod natural, iar şcoala ar trebui să îi încurajeze. Sunt necesare cursuri care să îi ajute să îşi descopere talentele pentru că sunt cazuri de copii care au talente native şi nu sunt descoperiţi la timp”, a mai declarat Sorin Faur. O cunoaştere corectă a valorii timpului încă din copilărie sau adolescenţă îl ajută pe viitorul adult să aibă o viaţă organizată şi să facă faţă mai uşor provocărilor.

„În cazul unui copil, cu cât învaţă mai devreme să economisească şi să îşi organizeze timpul, cu atât va şti să îl gestioneze mai bine pe viitor”, a explicat Laura Mogoş, cofondatoare a programului Mentalio.

În prezent, cerinţele pieţei muncii sunt foarte ridicate şi cer angajaţilor o serie de aptitudini şi calităţi care nu sunt predate în şcoli, totuşi tinerii au nevoie de îndrumare pentru a face faţă cererii.  „Public speaking este o necesitate şi ar trebui să fie predat la şcoală foarte devreme. Trăim într-o lume în care se comunică masiv, iar copiii şi tinerii trebuie să aibă această capacitate. De asemenea, abilitatea de negociere este foarte importantă deoarece totul în viaţă este o negociere. Şi nu în ultimul rând, aş menţiona educaţia antre­prenorială”, a mai spus Sorin Faur.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO