Proprietăţi

Anul extremelor la malluri: primele inchideri, dar si cele mai mari proiecte inaugurate

Anul extremelor la malluri: primele inchideri, dar si cele mai mari proiecte inaugurate
18.11.2009, 15:10 75

Odata cu inaugurarea extinderii proiectului Iulius Mall dinTimisoara, livrarile de spatii comerciale noi in acest an au luatsfarsit, cu un bilant destul de sarac, format din cinci centrecomerciale noi si trei extinderi ale unor proiecte existente.

Militari Shopping a reusit sa atraga primele magazine din Romania ale unor retaileri precum Decathlon sau C&AValoareainvestitiilor in cele opt proiecte s-a ridicat la circa 700 demilioane de euro pentru constructia unor spatii cu o suprafatainchiriabila de aproximativ 250.000 de metri patrati.

Bucurestiul a fost in centrul atentiei dezvoltatorilor, tinandcont ca patru din cele opt proiecte noi au fost deschise aici -Grand Arena si Cotroceni Park, precum si extinderile de la PlazaRomania si Militari Shopping.

In timp ce Grand Arena a avut dificultati majore in a ocupaspatiile, dupa ce in primavara acestui an numerosi retaileri auoprit orice investitie, restul proiectelor deschise in Capitala auavut rezultate multumitoare. Militari Shopping a venit cu unconcept nou de spatii comerciale si chiriasi puternici precumDecathlon, C&A, Hervis, Humanic sau New Yorker, Plaza Romaniaera un proiect deja stabilizat, la cinci ani de la inaugurare, intimp ce Cotroceni Park si-a atras in primele saptamani un publicnumeros datorita recordurilor privind dimensiunea proiectului si ainvestitiei.

In tot acest timp insa marea majoritate a proiectelor din afaraCapitalei au suferit, astfel ca inaugurari noi a avut doar firmaGlobe Trade Center (GTC), cu doua malluri Galleria la Suceava siPiatra Neamt, compania cipriota Omilos, care a inaugurat primaetapa a proiectului ERA din Oradea, in timp ce IulianDascaluTimisorenii s-au ingramadit in primele zile de la inaugurarea extensiei proiectului Iulius Mall, a carui suprafata inchiriabila a crescut cu 30.000 mp si-a consolidat pozitia in Timisoara prin extinderea IuliusMall.

"A fost un an foarte greu, dar pe finalul lui vedem nistesemnale foarte bune: chiriasi care incep sa intrebe de noi spatii,dar si un numar mai mare de vizitatori si vanzari in crestere.Ne-am chinuit, dar acum incepem sa culegem roadele. La Piatra Neamtla fiecare doua saptamani deschidem cate un magazin nou, iar lainaugurarea Deichmann am atras 9.000 de vizitatori", a declaratStefan Cremene, Chief Operations Manager al centrelor comercialeGalleria, detinute de grupul israelian GTC.

Cremene spune ca proiectul din Piatra Neamt a ajuns la un gradde inchiriere de 90%, dar doar circa 68-69% din spatii au fost panain prezent deschise, obiectivul fiind ca acest coeficient sacreasca la 85% pana la sfarsitul acestui an. Pe de alta parte, incazul proiectului din Suceava gradul de inchiriere va creste in 9decembrie, odata cu inaugurarea magazinului Penny Market.

"Centrele comerciale care au fost deschise incepand cu a douajumatate a anului trecut au mers destul de greu, deoarece nu auavut timp sa se pozitioneze, dar in ultimele luni am observat maimulta miscare in piata, pe fondul unei stabilitati a vanzarilor",apreciaza Georgiana Andrei, head of retail department al firmei deconsultanta imobiliara Colliers International.

Luand in calcul si faptul ca doua proiecte din afara Capitaleiau fost inchise in acest an - Trident Shopping Center din Sibiu siArmonia Center din Braila - stocul de spatii comerciale dinprovincie a cunoscut o crestere firava in acest an.

"Pe fondul unei dezvoltari comerciale accelerate inregistrate inorasele secundare si tertiare din Romania, precum si a neadaptariiconceptului comercial la profilul si necesitatile clientului dinzona de atractie, ne putem astepta si pe viitor la exemple similarede centre comerciale a caror activitate va fi suspendata",apreciaza Aura Voiculescu, head of retail department in cadrulfirmei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Mallul Cotroceni Park din Bucuresti a fost inaugurat in urma unei investitii de 300 mil. euroNumeroaseproiecte a caror inaugurare era programata in acest an au fostamanate fie din cauza problemelor financiare ale investitorilor,fie din cauza dificultatilor in ceea ce priveste gasirea unorchiriasi.

Astfel, in timp ce la Csiki Plaza dezvoltatorii au ramas faraoperator de supermarket, iar la Tiago Mall din Oradea cladirea esteridicata, dar nu sunt chiriasi, o parte dintre proiectele fonduluiaustriac de investitii Immoeast au fost blocate temporar in acestan, fapt ce a dus la intarzierea procesului de constructie laEuromall Galati sau West Gate Center din Craiova.

"Nu am vrut sa reproducem deschiderile fiasco de anul acesta", afost una dintre explicatiile oferite recent de catre dezvoltatoriimallului Sun Plaza din Bucuresti, a carui inaugurare a fost din nouamanata.

Reticenta comerciantilor de a se extinde in aceasta perioada aschimbat raportul de forte de pe piata, dezvoltatorii devenindextrem de flexibili, mergand pana la oferirea unor perioade cuchirie zero.

"Flexibilitatea dezvoltatorilor este cuantificata in specialprin oferirea de pachete financiare atractive, dar si prin creareaunui cadru contractual flexibil, care ofera posibilitateadenuntarii unilaterale sau bilaterale a contractului in cazul uneiperformante scazute a unitatii comerciale sau a centrului comercialsau o durata contractuala redusa", mai spune reprezentantulDTZ.

Incertitudinile din domeniu au dus si la un interes scazut alinvestitorilor pentru achizitia de centre comerciale, astfel ca peacest segment a avut loc o singura tranzactie semnificativa, sianume preluarea de catre fondul de investitii sud-african NewEurope Property Investments a proiectului comercial European RetailPark din Braila in urma unei afaceri complexe ce evalueazaproiectul la 63 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO