Proprietăţi

CBRE Eurisko: Exista presiune si pe cei cu bani, dar ei se tem sa-i investeasca

CBRE Eurisko: Exista presiune si pe cei cu bani, dar ei se tem sa-i investeasca
05.02.2009, 17:10 83

Radu Lucianu, managing partener al firmei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis Eurisko, numarul doi de pe piata de profil, apreciaza ca presiunea acumulata in piata in ultimul an, in care numarul tranzactiilor imobiliare a fost redus, se acumuleaza atat pe umerii proprietarilor, care n-au vandut, cat si pe cei ai investitorilor, care au stat in aceasta perioada cu banii la banca sau in alte plasamente.

"Inca mai sunt fonduri cu bani, cele care au vandut proprietati in 2007 sau fonduri germane de pensii, precum si oameni de afaceri locali care au acces la lichiditati. Exista o presiune si pe cei care au bani, deoarece acestia trebuie sa circule, dar exista si teama de a-i folosi. Cu banii la banca este mai sigur, sau nu, dar dobanda este mai mica fata de randamentele ce pot fi obtinute in imobiliare", spune Lucianu.
Ofertele marilor fonduri de investitii sunt insa mult sub asteptarile dezvoltatorilor, potrivit lui Lucianu, lipsa tranzactiilor provocand totodata si dificultati de apreciere a valorilor corecte a proprietatilor.
"Fondurile intreaba 'de ce sa investesc cu randament de 9% la Bucuresti, cand nivelul este similar la Londra sau Paris.' Acestia au cereri fortate, cerand randamente chiar si cu 50% mai mari", mai spune Lucianu.
El spune ca de la inceputul anului numarul contactelor cu vanzatori si chiar potentiali cumparatori a crescut, desi acestia ar putea incerca sa ia doar pulsul pietei.
"Toti vor sa vada sange pe pereti, dar nu toti dezvoltatorii sunt in situatii disperate. Dificultati au cei care s-au hazardat, la preturi mari, fara a avea bani si au apelat la credite. Cine spune ca nu a pierdut niciun ban din imobiliare minte", spune Lucianu,
care-si argumenteaza afirmatia prin faptul ca inclusiv companiile care nu au datorii si au pastrat spatiile de birouri sau comerciale ocupate, la acelasi nivel al chiriilor, inregistreaza pierderi la reevaluarea proprietatior, pe fondul scaderii randamentelor.
CBRE ofera servicii de consultanta imobiliara in toate domeniile importante de pe piata, de la comercial si birouri pana la terenuri si rezidential. Cu privire la piata locuintelor, Lucianu spune ca pe langa lipsa finantarii, in decizia populatiei de a amana o posibila achizitie intervine si panica.
"Panica si isteria din randul populatiei sunt de asemenea factori care ne tin pe loc. Oamenii spun ca 'as lua imprumut de la banca, dar nu-mi da', 'imi da banca bani dar e prea scump', 'iau credit, dar daca sunt dat afara si nu mai am cu ce sa-l platesc'", explica Lucianu.
Problemele din piata imobiliara se resimt si in randul companiilor de consultanta, din CBRE unul din trei angajati parasind firma in ultimul an.
"Suntem in prezent 80 de angajati, dupa ce am fost 125 la un moment dat. Incercam sa avem in cadrul firmei doar persoane care realizeaza ca lucrurile nu se vor mai intampla ca pana acum. Nu vom mai mari salariile, dar vom oferi in schimb diverse bonusuri pentru stimulare. Sunt impotriva salariilor mari, care demotiveaza", spune Lucianu.
Consultantii imobiliari au fost in anii de "boom" printre cei mai bine platiti angajati din servicii, onorariile putand depasi cateva sute de mii de euro anual pentru cei implicati in cele mai mari tranzactii de pe piata. "Reduceri de personal s-au facut in toate departamentele, inclusiv pe rezidential, unde unii oameni au fost angajati doar pentru anumite proiecte. Am putea aduce inapoi 130 de oameni, daca piata o va cere", mai spune Lucianu.
CBRE Eurisko a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 14,4 milioane de euro, datele pe 2008 urmand a fi facute publice dupa ce compania-mama, CB Richard Ellis, va anunta rezultatele financiare pe bursa de la New York, unde actiunile firmei sunt listate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO