Proprietăţi

Cea mai scumpa casa executata silit in Romania: un milion de euro

Cea mai scumpa casa executata silit in Romania: un milion de euro

Numarul executarilor silite s-au inmultit in ultimele luni pentru ca peste cazurile noi se adauga si tentativele de vanzare care au esuat anterior

21.04.2010, 14:20 305

Cea mai scumpa proprietate scoasa la vanzare este o locuinta depeste 300 de metri patrati, cu doua etaje plus mansarda, situata insectorul 1 din Bucuresti. Casa are un teren aferent de 135 de metripatrati si este scoasa la licitatie de OTP Bank pentru 4,1 milioanede lei (echivalentul a 987.000 de euro).

Si grecii de la Banca Romaneasca incearca sa vanda o casa laSibiu cu cu 2,3 milioane de lei (circa 550.000 de euro), locuintafiind compusa din demisol, parter, etaj si mansarda. Licitatia areloc chiar la sfarsitul acestei saptamani.

Si BCR are de vanzare trei locuinte pe care incearca sa le vandacu sume mai mari de un milion de lei. Acestea sunt situate inBrasov, Braila si Bistrita si au suprafete de cateva sute de metripatrati si pana la opt camere. Preturile sunt cuprinse intre 1,3 si 1,8 milioanede lei. Bancile au in oferte si spatii comerciale sau de productiecu preturi de sapte cifre.

Numarul imobilelor executate silit s-au inmultit in ultimeleluni, in conditiile in care peste cazurile noi se adauga sitentativele de vanzare de bunuri care au esuat anterior din lipsade cumparatori. Astfel, bancile au trecut cu programarealicitatiilor in luna iunie, in timp ce majoritatea imobilelorscoase la vanzare sunt la a doua sau chiar a treia licitatie si aupretul redus cu 25%.

"Sunt si executari noi, dar sunt si foarte multe anunturi devanzare care vin din urma. Piata imobiliara este practic blocata sitoata lumea asteapta ca preturile sa mai scada", spune executoruljudecatoresc Pavel Mocanu. Numarul executarilor silite a crescutintr-atat incat s-a ajuns ca intr-o singura zi sa aiba loc si peste20 de licitatii in cadrul aceleiasi banci. Pana la sfarsitul luniimai, bancile incearca sa vanda aproape 400 de proprietati. Cei maiocupati par sa fie executorii Raiffeisen, care trebuie sa vanda 80de case si terenuri in urmatoarea luna si jumatate. Si BCR, OTPBank, Alpha Bank si Banca Romaneasca au programate cateva zeci delicitatii pana la sfarsitul lunii mai.

Si Leumi, o banca de talie mica, are de vanzare peste 70 deimobile recuperate de la clienti. Banca are o expunere mare pecredite ipotecare in conditiile in care in oferta dedicataclientilor persoane fizice are doar credite cu garantii.

La polul opus se situeaza austriecii de la Volksbank, care vorsa vanda luna aceasta si in luna urmatoare doar doua terenuri inPloiesti si un apartament cu doua camere in Roman, dupa ce inprimele luni ale anului a scos la licitatie aproape 20 deimobile.

Legea permite bancilor ca incepand cu a treia licitatie saaccepte cel mai bun pret oferit, in majoritatea cazurilor bancilenu accepta un pret mai mic decat pretul de pornire al licitatiei.Executorii atrag insa atentia ca de cele mai multe ori pretul nuscade sub 75% din valoarea initiala sau sub creanta pe care banca oare de recuperat.

"Legea imi permite ca la a doua licitatie sa reduc pretul panala 75% din valoarea bunului, iar ulterior sa accept cel mai bunpret oferit. De obicei, nu vand sub 75% din pretul de evaluare alimobilului decat in cazul in care si debitorul este de acord", a declarat Mocanu. Suntinsa si banci care au de recuperat o creanta foarte mica fata devaloarea garantiei si sunt dispuse sa vanda la orice pret pestenivelul creantei, noteaza el.

De asemenea, bunurile executate pot fi vandute si sub nivelulcreantei pe care banca o are de recuperat pentru ca debitorii potfi urmariti si pe alte bunuri pe care le au in proprietate chiardaca acestea nu au fost puse drept garantii in contractul decredit.

Cele mai multe executari silite sunt in judete precumBistrita-Nasaud, Suceava sau Caras-Severin, unde sunt si cele maimari restante raportate la valoarea totala a creditelor. Ingeneral, acestea sunt regiuni monoindustriale puternic afectate decriza economica. Chiar daca numarul executarilor silite a explodatin ultima perioada, nu se pune deocamdata problema ca bancile sanu-si recupereze creantele, in conditiile in care de obicei bancilesolicita un avans consistent la contractarea unui creditipotecar.

Bancile care au in portofoliu credite imobiliare nu finanteazade obicei mai mult de 75% din pretul bunului ipotecat, de aceeaexista sanse foarte mari ca bancile sa-si recupereze creanta incazul in care reusesc sa vanda un bun la licitatie. Bancile maiconservatoare au oferte prin care care nu finanteaza mai mult de50% din valoarea imobilului.

Multe dintre locuintele executate silit se afla in mediul ruralsau in orasele mici, analistii apreciind ca bancile nu mai ausperante ca pretul garantiilor sa creasca in aceste zone, in timpce in Bucuresti si in orasele mari au mai restructurat crediteasteptand vremuri mai bune pe piata imobiliara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO