Proprietăţi

Colliers: Proiecte de birouri, retail şi industrial de 300 mil.euro, în negocieri avansate de vânzare

Colliers: Proiecte de birouri, retail şi industrial de 300 mil.euro, în negocieri avansate de vânzare

Autor: Cristina Cuncea

16.11.2011, 14:04 710

România ar putea atrage în următoarele patru luni tranzacţii cu proprietăţi comerciale, respectiv de birouri, retail şi industrial, în valoare de 300 de milioane de euro, multe preluări, mai ales de clădiri de birouri, fiind în stadiu avansat de negociere, potrivit Colliers International.

"În acest moment în România există tranzacţii de investiţii de peste 300 milioane de euro într-un stadiu avansat de negociere, majoritatea proprietăţilor fiind clădiri de birouri. În ciuda incertitudinilor din mediul economic, investitorii continuă să fie activ interesaţi de clădiri de birouri cu rată de neocupare scăzută şi chirii sustenabile, amplasate în zone cu acces la metrou. Aceste clădiri conferă cumpărătorului o mai mare siguranţă a veniturilor şi în general, o perspectivă pozitivă asupra potenţialilor chiriaşi în contextul lipsei ofertei de clădiri de calitate în anii următori", se arată într-un comunicat al Colliers.

În 2011, departamentul de investiţii al Colliers International a consiliat peste 95% din tranzacţiile de investiţii cu proprietăţi de peste 10 milioane de euro intermediate de companiile de consultanţă imobiliară. Potrivit datelor disponibile, valoarea tranzacţiilor din 2011 depăşeşte uşor 200 de milioane de euro.

"Nivelul tranzacţiilor aflate acum în negociere este extraordinar pentru piaţă, deoarece acestea vor stabili repere utile atât vânzătorilor cât şi cumpărătorilor, mai ales în etapa «post-Lehman Brothers». Este important să subliniem momentul când au fost demarate aceste tranzacţii, adica acum 6-9 luni. Dacă discuţiile pentru aceste proprietăţi ar fi început în vară, nu cred că am fi asistat la acest volum ridicat de tranzacţii, în condiţiile în care atât finanţarea bancară cât şi acordul acţionarilor au devenit mult mai greu de obţinut", a declarat, în comunicat, Blake Horsley, director investment services în cadrul Colliers International Romania.

El crede că după o posibilă efervescenţă în decembrie 2011 şi în primul trimestru al anului 2012, al doilea semestru al anului viitor va fi mai degrabă liniştit, pe măsură ce dificultăţile în obţinerea finanţării vor afecta piaţa similar cu modul în care s-a întâmplat în 2008 şi 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO