Proprietăţi

Construcţia de locuinţe s-a întors la nivelul din 2007. Numai satele din nordul Moldovei ţin piaţa

Construcţia de locuinţe s-a întors la nivelul din 2007. Numai satele din nordul Moldovei ţin piaţa

Autor: Cristi Moga

10.12.2011, 16:04 1180

Numărul de locuinţe finalizate pe piaţa locală a continuat să scadă în primele nouă luni ale acestui an, declinul accentuându-se în perioada de toamnă, dar regiunile rurale, în special din nordul Moldovei, au rezistat mai bine. Astfel, volumul de locuinţe din acest an poate fi comparat cu cel din 2007, când piaţa creştea, dar nu-şi atinsese apogeul.

Datele brute de la Institutul Naţional de Statistică arată finalizarea a 11.278 de locuinţe în cel de-al treilea trimestru, în scădere cu 2.180 de unităţi sau 16% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce în primele nouă luni ale anului au fost construite 29.084 de case, în scădere cu 3.048 de unităţi sau 9,5%.

Valorile sunt foarte apropiate de cele din anul 2007, când piaţa era pe un puternic trend ascendent. Dacă în 2007 piaţa creştea, acum aceste valori sunt atinse pe fondul unui regres, astfel că pentru întregul an este aşteptată finalizarea a circa 45.000 de locuinţe, chiar mai puţine decât în 2007.

Cel mai bun an al pieţei rezidenţiale a fost 2008, când au fost realizate peste 64.000 de locuinţe, iar din inerţie tendinţa pozitivă s-a menţinut şi în primele trei trimestre din 2009, după care a început declinul.

Cine rezistă cel mai bine?

Faţă de primele nouă luni de anul trecut, piaţa rezidenţială din mediul rural a înregistrat chiar o evoluţie uşor pozitivă, fiind realizate cu 1,5% mai multe case, scăderea semnificativă înregistrându-se la oraşe, unde declinul este de 20%, mai reiese din datele de la Statistică.

Cu alte cuvinte, populaţia din oraşe iese mai greu din criză, în timp ce în mediul rural încă se mai construiesc locuinţe atât de către cei care doresc să se mute la marginea marilor oraşe, cât şi de către rudele românilor plecaţi în străinătate.

Această evoluţie a dus la creşterea ponderii locuinţelor finalizate în mediul rural de la 48,8% în primele nouă luni ale anului 2010 la 54,7% în acest an.

Pe de altă parte, nordul Moldovei, regiunea care în ultimii ani s-a aflat în fruntea clasamentului naţional în ceea ce priveşte locuinţele construite, a fost uşor pe plus şi în primele nouă luni ale acestui an, când au fost finalizate 6.181 de case, cu 72 mai multe faţă de perioada similară a anului precedent.

Şi în această regiune sunt diferenţe pe zone, judeţele cu cele mai bune rezultate în nordul Moldovei din ultimii ani fiind Suceava, Iaşi, Neamţ şi Bacău, în timp ce în Vaslui şi Botoşani piaţa locuinţelor este mai slabă.

O altă regiune care a fost pe plus în primele nouă luni ale anului este vestul ţării, respectiv judeţele Timiş, Arad, Hunedoara şi Caraş-Severin, unde piaţa locuinţelor a crescut cu 10%, la 2.277 de unităţi, dar numărul locuinţelor realizate per judeţ este la jumătate în această regiune faţă de nordul Moldovei.

Ce a tras piaţa în jos?

Guvernul, prin programele ANL, a realizat în primele nouă luni ale anului doar 1.227 de locuinţe, în scădere cu 45% faţă de anul precedent, rolul autorităţilor în construcţia de case fiind tot mai slab.

Astfel, ponderea locuinţelor construite din fonduri publice în totalul locuinţelor realizate a scăzut în primele nouă luni de la 7% la 4,2%.

Cu alte cuvinte, într-o piaţă în care s-au construit cu 3.000 mai puţine locuinţe, statul a contribuit cu 1.000 de unităţi la această scădere, în ciuda faptului că la stadiul de promisiuni erau 100.000 de locuinţe în perioada 2010-2012, program al cărui stadiu actual de realizare este de sub 5%.

Pe regiuni, sud-estul ţării, respectiv zona judeţului Constanţa, a înregistrat cel mai acut declin în primele nouă luni ale acestui an, aici fiind construite doar 3.396 de locuinţe, în scădere cu 954 de unităţi.

Alte regiuni cu scăderi importante sunt Bucureşti-Ilfov şi Sud-Muntenia (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman), unde "producţia" de case a scăzut cu peste 600 de unităţi în intervalul ianuarie-septembrie.

O serie de dezvoltatori imobiliari afirmă în ultima perioadă că piaţa s-a stabilizat, astfel că îşi pot face o estimare cu privire la preţurile locuinţelor pe care românii le pot plăti şi se gândesc la noi dezvoltări. Cu toate acestea, numărul de proiecte începute este redus, astfel că şi pe parcursul anului viitor stocul nou de locuinţe în oraşe va fi destul de mic, speranţa pentru furnizorii de materiale de construcţie fiind legată în continuare mai mult de zonele rurale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO