Proprietăţi

Consultanţii imobiliari revin pe creştere: DTZ are un plus de 5%

 Consultanţii imobiliari revin pe creştere: DTZ are un plus de 5%

Autor: Cristi Moga

13.02.2011, 23:50 35

Firma de consultanţă imobiliară DTZ Echinox, unul dintre cei maimari jucători de pe piaţa de profil, a înregistrat o creştere de 5%a cifrei de afaceri în 2010, până la 2,8 milioane de euro, după ceîn 2009, primul an integral de criză în piaţa imobiliară,majoritatea firmelor de profil au raportat scăderi considerabileale veniturilor.

Potrivit informaţiilor din piaţă, şi alte firme de consultanţăau revenit pe creştere în 2010, dar cifrele sunt încă departe decele din perioada 2007-2008, când întreaga piaţă de consultanţăimobiliară era evaluată la 50 de milioane de euro. Acum, cifra deafaceri a acestor firme se ridică la doar 20-25 de milioane de euroanual.

"Cea mai importantă contribuţie la cifra de afaceri a companieiau avut-o serviciile profesionale: property management, evaluărişi, din cadrul agenţiei, departamentul de birouri. Încasăriledepartamentelor profesionale - property management şi evaluări -însumează 50% din veniturile DTZ Echinox de anul trecut", spunreprezentanţii firmei.

Departamentul de property management a preluat anul trecutadministrarea parcurilor comerciale Shopping City Sibiu şi ShoppingCity Suceava, precum şi un contract de relansare a proiectului Irisdin cartierul bucureştean Titan, în timp ce principala tranzacţierealizată de departamentul de birouri a fost închirierea clădiriiCastrum de pe strada Sevastopol din zona Pieţei Victoriei, având osuprafaţă de 11.700 de metri pătraţi, către grupul Sanador, care vadeschide aici un spital privat.

Pe de altă parte, firma a realizat anul trecut 350 de rapoartede evaluare pentru companii precum Petrom, Ţiriac Imobiliare, NEPI,Avrig 35 sau Dinu Patriciu Global Properties, valoareaproprietăţilor evaluate depăşind 2 miliarde de euro.

"Credem în revenirea pieţei imobiliare în 2011, dar diferenţiatîn funcţie de segment. (...) Am prognozat o cifră de afaceri de 3,2milioane de euro pentru 2011 şi o rată a profitului de 10%", spuneMihnea Şerbănescu, directorul general şi unul dintre acţionarii DTZEchinox.

El a mai spus într-un interviu acordat agenţiei Mediafax cănumărul falimentelor rămâne deocamdată mic în piaţa imobiliarădeoarece băncile nu sunt încă dispuse să-şi asume pierderileprovocate de anumite credite. "Falimentele de pe piaţa imobiliarăsunt normale. Numărul acestora este surprinzător de mic faţă deintensitatea cu care s-a manifestat criza pe piaţa imobiliarăromânească şi asta datorită băncilor. Nu s-a atins praguladevărului în ceea ce priveşte falimentele. Vor mai fi falimente şiîn acest an, dar aceasta numai dacă băncile vor dori, şi vor începesă evalueze garanţiile la adevăratele lor valori", a spusŞerbănescu de la DTZ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO