Proprietăţi

Cum s-au protejat cumparatorii de locuinte „pe hartie” din alte tari de falimentul dezvoltatorilor

Cum s-au protejat cumparatorii de locuinte „pe hartie” din alte tari de falimentul dezvoltatorilor

Foto1: Cumparatorii din ansamblul Planorama din Colentina asteapta de mai mult de doi ani sa se mute in noile locuinte, dar niciun bloc nu a fost inca finalizat; Foto 2: Dezvoltatorul blocului Blue Tower din Colentina a intrat in insolventa cand proiectul era finalizat 80%. Mai mult de 100 din cele 156 de apartamente erau precontractate; Foto 3: Dezvoltatorii proiectului Global City din Pipera au returnat 50 de avansuri cumparatorilor, dupa ce au hotarat amanarea constructiei

04.11.2009, 23:30 76

"Nici nu imi vine sa il dau in judecata pe dezvoltator, ca ildau degeaba, atat timp cat nu are bani. Ingreunez si mai multlucrurile", spune dezamagit Cosmin A., care lucreaza in asigurari,si a platit in urma cu doi ani avansul pentru o garsoniera intr-unproiect din Drumul Taberei, format din circa 120 de locuinte.
Garsoniera trebuia finalizata in septembrie 2008, dar nu este gatanici in prezent. In situatia lui Cosmin sunt alte cateva mii debucuresteni care au platit in perioada 2006-2008 avansuri pentrulocuinte intr-un stadiu incipient de constructie, pe principiul"asa merge piata". Tranzactiile cu apartamente noi erau facute incea mai mare parte off-plan, achizitiile fiind justificate prinobtinerea unui pret mai mic decat cel asteptat la momentulfinalizarii, in conditiile in care pe piata erau anuntate noicresteri de preturi.
Cosmin a platit acum doi ani 14.000 de euro, respectiv 25% dinpretul total al garsonierei (56.000 de euro). In contract erauprevazute doua situatii in cazul nefinalizarii locuintei la timp:fie rambursarea dublului avansului din partea dezvoltatorului, fieplata unor penalizari de 300 de euro pentru fiecare luna deintarziere.
"Nu am primit niciun ban. Ei spun ca vor scadea aceasta suma dinpretul de vanzare", spune Cosmin, multumit de faptul ca laproiectul in care a cumparat locuinta se mai lucreaza, desi la ocapacitate de 15-20%, iar dezvoltatorii nu au fugit inca dintara.
"In Austria, dezvoltatorul este obligat (daca clientul este unconsumator) sa garanteze suma de avans pentru a limita efecteleunei eventuale insolvente. In practica, suma de avans esteasigurata printr-o scrisoare de garantie bancara sau cu un programde plata care garanteaza faptul ca acel consumator poate gasi unalt dezvoltator pentru a finaliza lucrarile daca dezvoltatorulinitial intra in faliment", spune Markus Piuk, partener al firmeide avocatura Schoenherr si Asociatii.
In unele cazuri, si pe piata locala o serie de cumparatori s-auaratat dispusi sa preia locuintele neterminate ale unordezvoltatori intrati in insolventa, sa se asocieze si sa finalizezeconstructia cu o alta companie, iar la final sumele de plata sa fieachitate catre antreprenor si banca finantatoare.
Din informatiile existente, niciun asemenea scenariu nu a fost incapus in practica.
"Pe incredere" au mers si cea mai mare parte a cumparatorilor delocuinte din Cehia, dar blocajele au fost mult mai putine decat pepiata locala.
"Practic, unii dezvoltatori din Cehia au avut aceeasi abordare cain Romania, in timp ce altii au oferit o protectie mai marecumparatorilor - sub forma unor garantii de tip escrow - si aufolosit acest aspect in strategia lor de marketing. In unelecazuri, cumparatorii sofisticati au negociat tranzactii speciale cudezvoltatorii, care le-au oferit o protectie mai buna decat altorcumparatori", spune Christopher Berlew, managing partner albiroului din Bucuresti al casei de avocatura Salans.
Spre deosebire de Cehia, pe piata locala numai in Bucuresti au fostamanate sau anulate in ultimul an proiecte pentru constructia acateva zeci de mii de locuinte. "Piata din Cehia nu a trecut de laboom la prabusire, cum am vazut in Romania. Desigur ca nivelul detranzactionare a scazut, dar dezvoltarile rezidentiale sunt incontinuare finantate si construite, iar apartamentele sunt vandute,cu un numar foarte mic de falimente ale dezvoltatorilor spredeloc", mai spune reprezentantul Salans.
Cumparatorii de apartamente in ansamblul Planorama din Colentinaasteapta de circa doi ani sa se mute, dar constructia proiectului afost stopata, in timp ce Global Finance a returnat recentavansurile primite de la 50 de cumparatori, dupa ce a decisamanarea constructiei la ansamblul Global City Rezidential. Mairecent, compania cu actionariat indian Copper Beech a intrat ininsolventa inainte sa finalizeze blocul Blue Tower din Colentina,format din 156 de apartamente, dintre care 70% erau precontractate.Lucrarile au fost stopate de mai multe luni, deoarece dezvoltatoriiau restante fata de constructor.
Ansambluri rezidentiale au fost blocate si in afara Capitalei,proiectul Belleview din Sinaia fiind oprit dupa ce compania cuactionariat turc Ozer Construction a intrat de asemenea ininsolventa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO