Proprietăţi

Dâmboviţa capătă conturul unei destinaţii de birouri şi între Unirea şi Timpuri Noi, ca în Budapesta sau Praga

Dâmboviţa capătă conturul unei destinaţii de birouri şi între Unirea şi Timpuri Noi, ca în Budapesta sau Praga

Autor: Cristi Moga

05.12.2010, 23:55 670

Malurile Dâmboviţei au devenit în ultimii ani o destinaţie totmai atractivă pentru dezvoltatorii imobiliari, care au ridicat, dinloc în loc, câte un nou proiect de birouri în care au atrascompanii precum UniCredit sau Vimetco.

Dacă iniţial s-a construit la podul Eroilor, unde a fost ridicatproiectul Opera Center, în ultimii ani au devenit atractive şi zonadin apropierea podului Grozăveşti, unde a fost ridicată prima etapăa proiectului Sema Parc şi imobilul Riverside Tower în care s-amutat Primăria Capitalei, dar şi porţiunea dintre pasajul Mărăşeştişi Timpuri Noi, unde au fost ridicate cinci clădiri în ultimiiani.

Celmai mare proiect din zonă este format din două clădiri cu zeceetaje închiriate aproape integral către o divizie a bănciiUniCredit, un alt chiriaş fiind retailerul de îmbrăcăminteSteilmann. Grupul bancar italian are în acest proiect, dezvoltat defirma Anteco, mai multe sute de angajaţi ai diviziei de serviciiadministrative UniCredit Processes and Administration (UPA), carerealizează în general operaţiuni de tip back-office.

Lipit de aceste clădiri este un alt imobil de birouri, dedimensiuni mai mici, pe care atârnă două bannere ale firmelor deconsultanţă imobiliară Esop şi Cushman & Wakefield, care anunţăfaptul că în imobil sunt disponibile spaţii spre închiriere.Potrivit site-ului Esop, proprietarii clădirii solicită o chirielunară de 12 euro/mp.

Mai aproape de Piaţa Unirii a fost construit în ultimii ani şiproiectul Rivergate, în care se află sediul din Bucureşti alcompaniei Vimetco şi al subsidiarei Alro, într-un imobil pe carecompania a anunţat că l-a cumpărat la începutul anului 2007 de lafirma Centrul Rivergate, într-o tranzacţie de 18 milioane de lei(aproximativ cinci milioane de euro).

Primele imobile de birouri dezvoltate în zonă au fost sediulRegistrului Comerţului, de lângă pasajul Mărăşeşti, şi imobilulMuntenia Business Center, aflat în portofoliul SIF Muntenia, prinintermediul firmei Voluthema Property Developer, proiect cu osuprafaţă construită de 11.000 de metri pătraţi, finalizat încă din1996.

Unde se va mai construi

Pe malul Dâmboviţei dezvoltatorii vor continua să ridiceproiecte şi în următorii ani. În zona Grozăveşti omul de afaceriIon Rădulea negociază încă obţinerea finanţării pentru cea de-adoua etapă a proiectului Sema Parc, un alt proiect fiind anunţat decătre austriecii de la Europolis, care deţin un teren pentrudezvoltarea proiectului Orhideea Towers.

Pe de altă parte, platforma Timpuri Noi a fost demolată aproapecomplet de actualii proprietari în vederea cedării terenului de 5,1hectare către o firmă a grupului IKEA, care intenţionează sădezvolte aici un proiect imobiliar format din birouri şilocuinţe.

În aceeaşi zonă, pe Strada Tăbăcarilor, acţionarii firmeiPionierul încearcă de mai mulţi ani să vândă terenul de 15.600 demetri pătraţi al fabricii, iar în Adunarea Generală a Acţionarilorde la sfârşitul acestui an acţionarii sunt chemaţi să voteze dinnou aprobarea vânzării terenului şi construcţiilor, precum şiîmputernicirea lui Gideon Zelivansky, preşedintele consiliului deadministraţie al firmei, să negocieze preţul şi clauzelecontractului.

Consultanţii imobiliari spun însă că preţul solicitat deproprietari este ridicat, astfel că este puţin probabil să fieîncheiată o tranzacţie în viitorul apropiat. Pionierul estecontrolată în prezent de firma Teamset Consultants, înregistrată înCipru, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Modelul dezvoltării unor proiecte de birouri pe malul râurilornu este tocmai nou, nici măcar în regiunea Europei Centrale şi deEst. În Budapesta circulă o linie de tramvai de-a lungul Dunării,traseul fiind recomandat turiştilor care vor să vadă în câtevaminute o bună parte din zona centrală a oraşului. Spre capătulliniei însă, tramvaiul trece din partea istorică a oraşului într-ozonă cu zeci de mii de metri pătraţi de birouri, construiţi relativrecent. Pe de altă parte, pe malul Vltavei, în Praga, în afarapodului Carol privirile turiştilor sunt atrase şi de cătreproiectul de birouri "botezat" Fred and Ginger, ca urmare aarhitecturii "unduitoare" a celor două clădiri, asemănătoarepoziţiilor din dansurile celor doi artişti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO