Proprietăţi

Dezvoltatorii ParkLake Plaza au „tăiat“ 40.000 mp din viitorul mall şi încep lucrările în vară

Dezvoltatorii ParkLake Plaza au „tăiat“ 40.000 mp din viitorul mall şi încep lucrările în vară

David Sharkey este preşedintele şi unul dintre acţionarii firmei Caelum Development, cu active în special în Polonia

Autor: Cristi Moga

16.02.2011, 23:55 320

Compania irlandeză Caelum Development, controlată de familiaSharkey, a obţinut autorizaţia de construire pentru dezvoltareamallului ParkLake Plaza de pe terenul fostei baze sportive Spartacdin cartierul bucureştean Titan, proiect a cărui construcţie arurma să înceapă în luna iulie a acestui an.

Mallul nu va mai fi însă cel mai mare din Bucureşti, cu osuprafaţă închiriabilă de 110.000 de metri pătraţi, aşa cum aanunţat Caelum în urmă cu trei ani, în prima fază urmând a ficonstruite spaţii comerciale cu o suprafaţă închiriabilă de 67.000de metri pătraţi, iar ulterior este prevăzută construirea uneiextensii de 12.000 de metri pătraţi.

În aprilie 2008 compania portugheză Sonae Sierra a anunţat că vaintra cu irlandezii într-un parteneriat pentru construirea acestuimall, dar în prezent asocierea este pusă sub semnul întrebării.

"Deoarece s-a regândit proiectul şi s-a refăcut designul,momentan se rediscută şi termenii parteneriatului cu Sonae Sierra.Discuţiile nu s-au finalizat, aşa că nu putem oferi mai multedetalii", au precizat pentru ZF reprezentanţii CaelumDevelopment.

Mallul este la ora actuală preînchiriat în proporţie de 35%către Cora, Cinema City, Pure Fitness, Flanco, Douglas şi alţiretaileri, iar finalizarea este programată pentru anul 2013.

Caelum nu a redus doar suprafaţa viitorului mall, ci a renunţat,pe rând, şi la construirea a două blocuri cu 600 de apartamentecare erau iniţial prevăzute lângă mall, fapt ce a însemnat oreducere substanţială şi a bugetului de investiţii programat, de la600 de milioane de euro la 250 de milioane de euro.

Peste 50 de milioane de euro a costat până în prezent doarterenul de 8,2 hectare din apropierea parcului Titan, pe care esteprevăzută construirea mallului, dar dezvoltatorii proiectului maitrebuie să convingă şi băncile să acorde o finanţare semnificativăpentru construcţie.

"Pentru fondurile care mai sunt necesare pentru a finalizaproiectul Caelum se află în stadiu de negocieri avansate cu unconsorţiu format din trei bănci, care include o bancă românească şialte două bănci europene", spun reprezentanţii Caelum.

Dezvoltatorii imobiliari au reînceput în ultimele luni să"scoată de la naftalină" proiectele de malluri îngheţate peperioada crizei, cu gândul la revenirea pe creştere a pieţei deconsum, ce le-ar putea aduce suficienţi clienţi pentru spaţiilecomerciale nou create. Totodată, banii "îngropaţi" deja în terenuricumpărate în perioada de boom pot fi recuperaţi doar din profitulunor viitoare proiecte imobiliare, în condiţiile în care preţurileactuale ale terenurilor sunt mult sub nivelul din urmă cutrei-patru ani.

"Ultimii doi ani au fost foarte dificili în România, având învedere criza financiară şi modificările de pe piaţa imobiliară.(...) În privinţa proiectului nostru, a existat un mare interes dinpartea retailerilor locali şi internaţionali şi este pozitiv săvedem retaileri renumiţi precum Cora, Leroy Merlin şi H&Mextinzându-se în România şi creând noi locuri de muncă şioportunităţi pentru o mulţime de români", consideră David Sharkey,preşedintele şi unul dintre acţionarii grupului Caelum Development,un investitor cu peste 20 de proprietăţi comerciale, în special înPolonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO