Proprietăţi

Erste: Deficitul de locuinte este de 3,3 milioane mp

02.10.2007, 17:46 17

Cererea de spatii de locuit se ridica la circa 3,3 milioane de metri patrati pe piata romaneasca, in timp ce ponderea spatiilor moderne in totalul locuintelor este "neglijabila" in Bucuresti, potrivit unui raport al Erste Bank.
Spre exemplu, in Praga si in Varsovia ponderea spatiilor moderne de locuit se ridica la circa 12%, respectiv 8%, in timp ce in Sofia este foarte redusa, dar deasupra nivelului din Romania. Dezvoltarea capitalelor din statele central si est-europene este sustinuta de cresterea populatiei, in detrimentul altor zone, potrivit analistilor Erste. In ceea ce priveste spatiile comerciale, Erste Bank considera ca potentialul de crestere a chiriilor din Romania si Rusia si cel de construire a unor noi unitati de acest tip este extrem de ridicat pe termen mediu.
"Putem spune ca este inca mult spatiu de crestere a chiriilor sau pentru construire de noi centre comerciale in Romania si Rusia pe termen mediu", afirma reprezentantii Erste Bank.
Toate statele central si est-europene dispun de un volum redus de spatii moderne de birouri pe cap de locuitor, comparativ cu orasele vest-europene. Chiar si media celor mai dezvoltate orase, din acest punct de vedere, Praga si Varsovia, se situeaza la mai putin de 60% din nivelul din statele occidentale. Spatiile de birouri din restul capitalelor din Europa Centrala si de Est reprezinta mai putin de 25% din media tarilor vest-europene, valori mai ridicate fiind intalnite in Zagreb si Budapesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO