Proprietăţi

Mult s-a „proiectat”, putin a ramas in picioare. Dezvoltarea imobiliara tinde acum spre zero

Mult s-a „proiectat”, putin a ramas in picioare. Dezvoltarea imobiliara tinde acum spre zero
07.04.2010, 20:01 197

Cum arata piata imobiliara inainte de criza? Planuri si chiarautorizatii de constructie pentru mai mult de 100.000 de locuintenumai in Bucuresti, proiecte pentru mai mult de 100 de centrecomerciale in toata tara si turnuri de birouri cu peste 30 de etaje, ramase deocamdata doarla stadiul de macheta.

Ce se mai construieste in prezent? Un mall la Baia Mare (GoldPlaza) si unul in Constanta (Polus Center), doua parcuri de retailin Deva si Ramnicu Valcea si cateva proiecte de birouri si locuintein Bucuresti, incepute de ceva vreme si aflate pe punctul de a fifinalizate.

Cum s-a ajuns in situatia asta si cum isi adapteazadezvoltatorii afacerile pentru a supravietui in aceste luni in carecererea pentru proiectele traditionale practic a inghetat?

Solutii pentru birouri goale

Omul de afaceri satmarean Gheorghe Mois a ales sa inchiriezecladirea pe care a construit-o in apropierea de Piata Victoriei dinBucuresti catre un spital, dupa ce a cautat pentru mai bine de unan chiriasi pentru spatii de birouri, care sa plateasca o chirie de18-20 euro/mp, cum se practica in zona. Caderea pietei imobiliarel-a convins sa accepte o oferta de pana in 15 euro/metrul patratpentru a nu ajunge in situatia in care finalizeaza o cladire de 33mil. euro fara utilizatori.

O alta varianta de ocupare a cladirilor goale este cea deaducere a unor alte firme din grup, cum a facut miliardarul DinuPatriciu care a inchiriat trei etaje din cladirea Cubic Center dinPipera, pe care o detine, catre firma Mic.Ro Retail, in spatelecareia se afla tot fostul proprietar al Rompetrol.

Alti dezvoltatori insa sunt la un pas de a finaliza constructiafara a fi semnat niciun contract de inchiriere, cum este cazulfirmei EEC Invest, dezvoltatorul unui imobil de 9.000 de metripatrati de pe strada Polona dincentrul Capitalei.

Data fiind situatia, dezvoltatorii nu se mai grabesc saconstruiasca alte proiecte. Ion Radulea, proprietarul River Invest,spera ca va obtine curand o finantare de circa 40 mil. euro pentruinceperea etapei a doua la Sema Parc. Totodata, reprezentantiiAnchor Grup spun ca in vara vor relua constructia la Anchor PlazaMetropol, pe bulevardul Timisoara din Bucuresti.

Proiecte importante insa, precum turnurile SkyTower (anuntat deRaiffeisen Evolution pe calea Floreasca) sau Orhideea Towers(anuntat de Europolis in zona Grozavesti), raman deocamdata inasteptarea chiriasilor.

Unde au fugit dezvoltatorii de malluri?

In Romania mai construiesc in prezent malluri doar doua companiimaghiare - Futureal in Baia Mare si Polus Center Constanta -proiecte care ar urma sa fie preluate de austriecii de la Immoeastin momentul finalizarii. Avalansa de proiecte anuntate s-a blocatbrusc dupa ce retailerii au inceput sa simta scaderea vanzarilor sisupraevaluarea anumitor orase, punand astfel pas expansiunii.

Plaza Centers, cu sapte malluri in tara, Mivan cu alte zece,Sonae Sierra cu trei proiecte in Bucuresti, Ploiesti si Craiova sauproiectele AFI Europe din Arad, Ploiesti si Laromet (Bucuresti)sunt doar o parte din proiectele trase pe dreapta de criza.

Ce sperante mai sunt? Doi dezvoltatori au anuntat la inceputulanului ca vor demara constructia la doua proiecte de retail in varaacestui an - Coresi la Brasov si Pallady Shopping Center inBucuresti.

"Am invatat ca proiectele cu hipermarket si galerie comercialain afara orasului nu sunt cea mai buna varianta pentru retail inRomania. Fie faci in afara orasului un proiect cu mai multebig-box-uri, ocupate de retaileri puternici, fie faci mall inmijlocul orasului", spunea recent Andrew Stear, directorul firmeiRED Management Capital, dezvoltatorul proiectelor Armonia din Aradsi Braila.

Regandireaplanurilor este un alt motiv pentru care dezvoltatorii de centrecomerciale sunt in stand-by. La sfarsitul anului 2007 doarplanurile a 12 dintre cei mai agresivi cumparatori de terenuriprevedeau constructia a 60 de centre comerciale. Pana in prezent,dintre acestea au fost realizate doar o treime.

Retragerea de pe piata rezidentiala: o casa din zece afost facuta

Potrivit unei analize ZF, in 2008 dezvoltatorii imobiliarianuntasera planuri pentru mai mult de 100.000 de locuinte doar inBucuresti si imprejurimi. Dintre acestea, pana in prezent au fostrealizate mai putin de 10.000, iar nivelul slab al vanzarilor delocuinte noi tine bancile si dezvoltatorii departe de investitii inacest segment.

Dezvoltatorii care au apucat sa finalizeze locuinte au si eipartea lor de vina la actualul blocaj: de cateva luni preturileapartamentelor au ramas, in general, la acelasi nivel, companiilemizand pe faptul ca potentialii clienti vor fi nevoiti sa cumperede la ei, deoarece oferta este in scadere si nimeni nu mai incepeproiecte noi, la costuri mai mici.

In acelasi timp, bancile care au finantat o serie de proiectecare acum sunt in dificultate evita sa acorde credite noi pentruconstructie, pana la momentul in care isi vor recupera cea mai mareparte a imprumuturilor initiale.

Pana cand se va rupe acest cerc vicios, iar dezvoltatorii sibancile vor observa ca pentru apartamente bine pozitionate, la unpret decent, exista cerere inclusiv in criza, piata rezidentiala varamane blocata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO