Proprietăţi

Notarii: Apartament de trei camere în Unirii, 50.000 euro

Notarii: Apartament de trei camere în Unirii, 50.000 euro

Autor: Gabriel Razi

02.02.2011, 23:59 539

Un apartament de trei camere în Piaţa Unirii din Bucureşti esteevaluat la 50.000 de euro conform ultimei grile a Uniunii Naţionalea Notarilor Publici din România (UNNPR), valabilă pentru anul 2011,adică la jumătate faţă de 2010 şi circa o cincime faţă de 2008.

Scăderea bruscă a preţurilor este contestată de agenţiileimobiliare, care afirmă că în realitate preţurile la care setranzacţionează în prezent imobilele din Bucureşti sunt de celpuţin două ori mai mari. "Dacă ar fi pe piaţă un astfel deapartament la 50.000 de euro la Piaţa Unirii s-ar vinde într-ooră", a spus Valentin Ilie, CEO al firmei de consultanţă imobiliarăColdwell Banker Affiliates of Romania. Publicaţia notarilor arerolul de a stabili niveluri minime de fiscalizare, afirmă Ilie.

În prezent preţul de ofertă al unui apartament de trei camereconfort 1 la Piaţa Unirii este cuprins între 90.000 euro şi 145.000euro, conform anunţurilor postate pe internet. Conform Ghiduluiorientativ privind valorile estimative pentru proprietăţileimobiliare, publicat anual de UNNPR, apartamentele din totBucureştiul sunt mai ieftine cu 50% decât ghidul din 2010.Scăderile faţă de anul de vârf al pieţei imobiliare, 2008, ajung şila 75%.

Acum trei ani, în Militari un apartament de trei camere confort1 era evaluat de notari la 110.000 de euro, preţul acestuiaajungând la începutul acestui an la 29.000 euro, o scădere deaproape 75%.

Cele două companii care fac evaluările din ghid sunt Euro ExpertSRL, deţinută de Miltiade Lixandru, cu afaceri de 362.000 lei în2009 şi un profit net de 213.000 de lei, şi Expert Valuation SRL,deţinută de Badea Marin, cu afaceri de 417.000 de lei în 2009 şi unprofit net de 208.000 de lei.

"Noi am făcut un studiu de piaţă bazat pe valoarea reală aproprietăţilor imobiliare", a spus Miltiade Lixandru de la EuroExpert.

Reprezentanţii Expert Valuation nu au putut fi contactaţi pentrucomentarii.

În primul capitol al raportului celor două firme se menţioneazăcă în stabilirea valorii proprietăţilor imobiliare au fost folositestandardele internaţionale în domeniu, iar lucrarea reprezintă "unstudiu al pieţei imobiliare locale, bazat pe analiza tranzacţiilorefectuate în anii anteriori şi pe anticiparea evoluţieiviitoare."

"Ghidul notarilor stabileşte valori minime de impozitare, însăacum clienţii trec toată suma în contract, oamenii vor şă ştie căsuma pe care au plătit-o este trecută şi în contract, vânzătoriisunt şi ei la rândul lor mai fricoşi şi trec în contracte sumelereale", spune Valentin Ilie de la Coldwell Banker.

Reprezentanţii agenţiilor imobiliare bucureştene spun căvalorile pe care le folosesc notarii pentru a taxa tranzacţiileimobiliare sunt la jumătate din valoarea la care se tranzacţioneazăacum majoritatea apartamentelor în Bucureşti.

David Dobre, agent imobiliar specializat în tranzacţiile cuapartamente la Stev Serv Imobiliare, spune că cifrele din Ghidulnotarilor nu corespund cu valoarea de piaţă a apartamentelor dinBucureşti. "Preţurile din ghid sunt la jumătate din valoarea cucare sunt tranzacţionate pe piaţă. Ghidul UNNPR nu va trage în jospreţurile", spune David Dobre, agent imobiliar la Stev ServImobiliare. De aceeaşi părere este şi Paul Filip, analist imobiliarla agenţia imobiliară Euro Invest. "Datele nu au avut relevanţă şinu au nici acum. Piaţa nu va coborî către sumele de fiscalizare,acestea sunt cam la jumătate din valoarea reală din piată", spunePaul Filip.

Până acum datele din grila notarilor nu au fost atât deîndepărtate de situaţia de pe piaţă. Este neclar de ce în 2011diferenţa între minimele notarilor şi preţurile de tranzacţionate aajuns atât de mare.

Şeful biroului de presă de la Uniunea Notarilor, Alin Briceag,nu a răspuns până la închiderea ediţiei la întrebările ZF privindaceastă evoluţie bruscă a preţurilor din grilă.

Au vreo relevanţă aceste date pentru bănci?

Valentin Ilie precizează că băncile apelează în general laevaluatori autorizaţi, dar spune că pot folosi şi rapoarte deevaluare în masă, în special în cazul apartamentelor similare dincartierele muncitoreşti.

"Băncile mai folosesc şi anumite rapoarte de evaluare globalăcare estimează în masă valoarea anumitor apartamente cu proprietăţicomune. Nu există o legătură directă între evaluările de piaţă şicele ale notarilor", spune Valentin Ilie.

Nici evaluatorii ANEVAR nu folosesc ghidul notarilor, acestorafiindu-le interzis să preia datele din această publicaţie.

"Evaluatorii nu folosesc acest ghid. Sunt probleme mari dacă unevaluator ANEVAR utilizează datele din această publicaţie. Noiestimăm valorile de piaţă, iar în relaţia cu băncile folosim dateleproprii", spune Ivan Cosmin, evaluator ANEVAR la HaintzConsulting.

Apartamentele din zona Unirii sunt printre cele mai căutate lanivelul Capitalei.

Dacă ar fi pe piaţă un astfel de apartament la 50.000 de euro laPiaţa Unirii, s-ar vinde într-o oră", spune un consultantimobiliar. Dar nimeni nu vinde la acest preţ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO