Proprietăţi

O nouă lovitură în piaţa de birouri: Petrom eliberează în câteva luni 24.000 mp

O nouă lovitură în piaţa de birouri: Petrom eliberează în câteva luni 24.000 mp

Petrom va elibera în următoarele luni spaţiile ocupate în clădirile Dorobanţi 239 şi Charles de Gaulle Plaza pentru a se muta în Petrom City, un „oraş“ făcut să găzduiască 2.500 din angajaţii celei mai mari firme din România

06.07.2010, 23:20 492

Un etaj în Charles de Gaulle Plaza, cam jumătate din BucharestCorporate Cen­ter (clădirea Generali din zona Buzeşti), aproa­petoată clădirea Dorobanţi 239 şi alte spaţii în Avrig sau în Pipera- toate aceste birouri, cu o suprafaţă de circa 24.000 de metripătraţi, vor fi eliberate de către aproximativ 2.500 de angajaţi aiPetrom, care până în primăvara anului viitor se vor muta în noulsediu al companiei, dezvoltat în zona Străuleşti.

Potrivit datelor existente, Petrom este în prezent unul dintreprimii trei chiriaşi din Bucureşti, ocupând circa 1,2% din totalulspaţiilor de birouri moderne din oraş. În aceste condiţii, mutareacompaniei în sediul dezvoltat în urma unei investiţii de 130 demilioane de euro va avea un impact major pe o piaţă al cărei gradde disponibilitate se apropie de 20%.

Horaţiu Florescu, preşedintele firmei de consultanţă TheAdvisers Knight Frank, este optimist şi spune că "în 2011 vor fipuţine livrări, astfel că locaţiile centrale eliberate de Petromvor fi absorbite rapid, la chirii comparabile".

Perioada în care un spaţiu eliberat este reînchiriat acrescut însă semni­ficativ în ultima perioadă, astfel că imobile cutradiţie, precum Europe House, au şi acum spaţii disponibile caurmare a plecării unor chiriaşi.

"În perioada 2005-2008, când se afla că pleacă un chiriaşimportant dintr-o clădire bună, cu un an înainte se începeapromovarea spaţiului, iar cu trei-şase luni înainte de mutare segăsea deja un alt chiriaş. Acum, deşi clădirile ocupate de Petromsunt centrale şi au caracteristici tehnice bune, procesul deînchiriere va fi mult mai greu", apreciază Horia Moldovan,associate director în cadrul firmei de consultanţă imobiliarăColliers International.

Mai uşor sau mai greu de închiriat, cert este că în piaţaspaţiilor de birouri Petrom va mai aduce trei clădiri de maridimensiuni, în care vor putea lucra chiar mai mult de 2.500 deangajaţi.

"Clădirile construite de Petrom ar putea avea chiar spaţiuexcedentar, astfel că la rândul lor ar putea închiria spaţii cătrefirme partenere şi absorbi astfel mai mulţi chiriaşi", atrageatenţia şi Mădălina Cojocaru, head of office department în cadrulfirmei DTZ Echinox.

O serie de imobile sunt încă în curs de finalizare şi au spaţiidisponibile, precum Nusco Tower şi Euro Tower pe Barbu Văcărescu,Swan Office Park în Pipera sau Platinum Business and ConventionCenter în Băneasa.

"Faptul că se eliberează foarte mult spaţiu va creşte competiţiainclusiv cu clădirile în curs de finalizare din locaţii similare",mai punctează Moldovan de la Colliers.

Alături de Petrom, printre cei mai mari chiriaşi de birouri dinBucureşti se numără firmele Vodafone, Cosmote, Ericsson, HP sauOracle, precum şi bănci ca Raiffeisen sau Bancpost.

Rata de absorbţie a spaţiilor de birouri este în continuare laun nivel destul de redus - circa 70.000 de metri pătraţi fiindnivelul închirierilor din primul trimestru, în condiţiile în caresuprafaţa disponibilă depăşeşte 300.000 de metri pătraţi.

"Spaţiile vor rămâne goale cel mai probabil în 2011,proprietarii vor aştepta câteva luni, după care vor fi închiriatedestul de repede", apreciază Dan Popoviciu, consultant în diviziade birouri a The Advisers Knight Frank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO