Proprietăţi

„Prima casă a ajutat băncile şi consultanţii. Mai puţin economia“

Autor: Cristi Moga

17.10.2010, 23:30 51

Programul Prima casă, prin care Guvernul a garantat crediteleipotecare pentru achiziţia a peste 28.000 de locuinţe, a sprijinitmai mult băncile care au acordat credite şi consultanţii care auevaluat proprietăţile, impactul în economie fiind redus, încondiţiile în care majoritatea locuinţelor vândute fiind din stoculvechi, spune Dorin Drulă, asociat al firmei de consultanţă şievaluare Preciss Consulting.

"Programul Prima casă ne-a ajutat foarte mult să supravieţuim,dar economia nu s-a mişcat. Ne-a ajutat mai mult pe noi,evaluatorii, şi băncile, dar acum acest program mai mişcă foartepuţin", spune Drulă.

Firma pe care acesta a fondat-o alături de alţi asociaţi în 2004a realizat aproximativ 500 de evaluări de proprietăţi în vedereaobţinerii unor finanţări prin programul Prima casă. În condiţiileîn care banii garantaţi de guvern ajungeau în buzunarele unorpersoane fizice, proprietari de apartamente vechi, impactul asuprapieţei construcţiilor este limitat, în condiţiile în caremajoritatea acestor proprietari nu au intenţii de a investi înaceastă piaţă.

Mediul de afaceri românesc începe să secureţe

Preciss Consulting este o firmă de consultanţă şi evaluare carea oferit de-a lungul timpului servicii şi unor companii precumProcter & Gamble, Murfatlar, Băneasa Investments sausud-africanilor de la Naspers la achiziţia site-ului Autovit, unuldintre mandatele recente fiind asistarea, alături dePricewaterhouseCoopers, la procesul de evaluare a portofoliuluifirmei Internaţional Leasing, intrată în procedură de insolvenţă învederea reorganizării.

Firma a înregistrat în 2009 o cifră de afaceri de aproape 1,8milioane de lei (420.000 de euro), nivel apropiat de încasările din2008, ca urmare a creşterii activităţii firmei pe piaţa de fuziunişi achiziţii.

Consultantul spune că antreprenorii locali au început, ca urmarea crizei, să-şi cureţe bilanţurile financiare de activele care nusunt folosite în beneficiul firmelor, astfel că "moda" achiziţiilorde maşini şi locuinţe "pe firmă", cu scopul deducerii cheltuielilorpare să fi ajuns la final.

"Observ o tendinţă de curăţire a mediului de afaceri românesc.Lumea începe să nu mai ţină maşina şi casa pe firmă pentru deduceride cheltuieli, cum se întâmpla până acum, deoarece acestea leafectează bilanţul şi relaţia cu băncile şi alţi parteneri.Antreprenorii încep să înţeleagă că trebuie să aibă firme în carebilanţul reflectă strict rezultatele financiare ale acelei firme",explică Drulă.

Preciss Consulting este o firmă cu zece angajaţi. Cei mai marijucători de pe piaţa de consultanţă şi audit sunt firmele dingrupul Big Four (PricewaterhouseCoopers, KPMG, Ernst & Young şiDeloitte), care au 400-500 de angajaţi fiecare şi încasări deordinul a 30-40 de milioane de euro.

10% din clienţi au intrat în insolvenţă

"Aproximativ 70% din veniturile firmei vin din evaluări deîntreprinderi. În trecut aveam o pondere de 50% din garanţiibancare, dar cum aici sistemul de evaluare a început să fieautomatizat, ponderea s-a redus la 10%. În aceste condiţii am maimutat doi oameni pe piaţa de fuziuni, unde vedem o piaţă activă,datorită căreia am reuşit să ne menţinem cifra de afaceri şi înacest an", a mai spus consultantul.

Jucători de pe această piaţă a trebuit în această perioadă să selupte atât între ei, cât şi cu clienţii care au ajuns în situaţiade a nu-şi mai achita facturile pentru serviciile primite.

"Din 200 de clienţi ai firmei circa 10% au intrat în insolvenţă,companii precum Fly Taxy sau CETA. Încercăm să ne afiliem la ofirmă internaţională deoarece realizăm că altfel nu ai destulăforţă. Un jucător internaţional poate veni cu know-how, dar şi cualte proceduri de lucru", consideră Drulă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO