Proprietăţi

Topul celor mai scumpe case si terenuri scoase la licitatie de catre banci

Topul celor mai scumpe case si terenuri scoase la licitatie de catre banci
24.02.2010, 15:50 566

Bancile de pe piata locala au inceput sa execute din clientiicare nu mai pot rambursa imprumuturile in fiecare zi, astfel caoferta de terenuri si apartamente de pe piata creste si pe filieralicitatiilor organizate pentru recuperarea creantelor.

Oanaliza a ZF arata ca doar sapte dintre bancile de pe piata au sprevanzare aproximativ 500 de proprietati in urmatoarea luna.Terenurile si casele sunt cel mai des intalnite active dinportofoliul bancilor, dar nu lipsesc si oferte pentru vanzarea demasini de spalat vase, televizoare, filtre de cafea sauautoturisme.

Una dintre cele mai scumpe proprietati va fi scoasa la licitatiechiar maine de catre banca israeliana Leumi, care va incerca savanda pentru un pret de pornire de 650.000 de euro un hotel de douaetaje plus mansarda situat pe un teren de 960 mp, precum si opasune de 2.130 de metri patrati, imobile situate in localitateaParaul Rece din judetul Brasov, pe drumul dintre Predeal siRasnov.

Hotelul apartinea unei familii de bucuresteni care au obtinut uncredit de la sucursala Victoria a Bancii Leumi, iar acum au fostobligati la plata sumei de 776.000 de euro. Cei care doresc saparticipe la licitatie trebuie sa depuna o garantie reprezentand10% din pretul de pornire. Banca nu se afla la prima incercare de avinde aceste proprietati, astfel ca pretul de pornire a fostdiminuat cu 25% fata de raportul de evaluare intocmit in toamnaanului trecut. O a doua proprietate scumpa scoasa la vanzare decatre banci se afla in portofoliul BCR si este reprezentata de ocabana cu doua etaje situata pe un teren de 2.600 de metri patratiluat in concesiune de la Primaria comunei Sant din judetul BistritaNasaud, proprietate al carei pret de strigare este de 585.000 deeuro. Tot in portofoliul BCR se afla si locul trei in topul celormai scumpe proprietati executate, respectiv un spatiu comercial inlocalitatea Medias din judetul Sibiu, pe care cea mai mare bancadin sistem incearca sa obtina cel putin 425.000 de euro.

De-abia pe a patra pozitie apare un teren din Bucuresti, de pestrada Humulesti din sectorul cinci al Capitalei, scos la vanzarepe site-ul austriecilor de la Volksbank pentru un pret de pornirede 415.000 de euro. Lotul, situat intre cartierele Rahova siFerentari, are o suprafata de 10.500 de metri patrati, astfel capretul solicitat este sub nivelul de 40 euro/metrul patrat.

Terenurile din zone fara un potential de dezvoltare pe termenscurt sunt insa in aceasta perioada greu tranzactionabile, acestafiind motivul pentru care preturile au scazut mai mult decat inzonele centrale.

Tranzactie de peste 5 mil. euro pe Sos.Nordului

In ciuda faptului ca cea mai mare parte a investitorilor seferesc deocamdata de achizitii imobiliare, unele proprietati,situate in zone cu potential, isi gasesc cumparatori.

Una dintre licitatiile pentru care s-a gasit cumparator a fostcu un teren de 7.250 de metri patrati situat pe Soseaua Norduluidin Bucuresti, al carui pret de pornire se ridica la 5,3 milioanede euro, circa 734 euro/metrul patrat.

Anuntul de vanzare a terenului de 7.250 de metri patrati de peSoseaua Nordului din Capitala era postat pe site-ul bancii OTP, iarexecutarea silita a fost inceputa impotriva societatii Nik ImportExport, ca urmare a solicitarii de catre firma Melix Real Estate,pentru recuperarea unei creante de 500.000 de euro. Licitatia afost organizata la biroul executorului judecatoresc Culea MarianOrlando la data de 16 februarie.

"Pot sa va spun ca respectivul activ a fost vandut, dar nu potmentiona la ce pret si cine a fost cumparatorul", au declaratreprezentantii executorului cu privire la terenul situat pe unadintre cele mai cautate artere de catre dezvoltatorii de locuintede lux, pe latura de nord a Parcului Herastrau.

Tranzactiile cu proprietati de milioane de euro sunt insa, deregula, gestionate separat fata de activele cu un pret mai mic.

Gigant Construct, in faliment

Anul trecut, pe fondul acutizarii crizei din imobiliare, o seriede dezvoltatori imobiliari au solicitat intrarea in insolventa, oparte dintre acestia urmand sa intre in faliment, iar activele vorfi executate de creditori.

Drumul de la insolventa la faliment poate dura insa intre unulsi trei ani, astfel ca numarul executarilor ar putea creste in zonacorporate de-abia in cea de-a doua jumatate a acestui an.

Una dintre primele insolvente de pe piata locala a fostsemnalata in luna noiembrie 2008. Intre timp, firma GigantConstruct, aflata in portofoliul unor investitori islandezi care auconstruit doua proiecte de locuinte in estul Capitalei, a intrat infaliment, urmand ca activele, cel mai probabil, sa fie scoase lalicitatie in urmatoarele luni.

Gigant Construct cumparase in anul 2007 un teren de 10.200 demetri patrati in zona Pietei Trapezului din estul Bucurestiului, pecare intentiona sa construiasca 400 de locuinte. Odata cu venireacrizei, compania nu amai inceput lucrarile la proiect, astfel ca nu a putut rambursa unimprumut de 3,5 mil. euro luat pentru achizitia terenului. MarfinBank a solicitat de asemenea insolventa dezvoltatorului, incalitate de creditor, tribunalul pronuntand falimentul companiei indata de 8 decembrie 2009, potrivit datelor de pe site-ultmb.ro.

Instanta a stabilit ca firma Rovigo SPRL va fi lichidatoruljudiciar al firmei, in urmatoarea perioada urmand a fi stabilittabelul definitiv al creantelor.

In ultimele sase luni pe lista jucatorilor imobiliari aflati ininsolventa au intrat si firmele Ozer Construction, Copper BeechCapital, Maurer & Kasper Construct, Plus Development, CefinReal Estate Alpha sau Sigma Proiect Development.

Ce banci au portofolii spre vanzare

Doar un sfert dintre bancile de pe piata locala au pe site-urilistele cu proprietati scoase spre licitatie si informatii privindprocedurile.

Dintre acestea, cel mai mare portofoliu expus este al BanciiComerciale Romane, cea mai mare banca din Romania, care in primeletrei luni ale anului a scos sau urmeaza sa scoata la vanzareaproape 200 de proprietati, potrivit unei informari de pe site.

O banca mult mai mica, israelienii de la Leumi, are la randul eimai mult de 50 de proprietati spre vanzare in Bucuresti, dar si inalte judete din tara.

Printre bancile cu peste 30 de licitatii de vanzare a unoractive imobiliare se numara si austriecii de la Raiffeisen, greciide la Alpha Bank sau ungurii de la OTP. Cresterea numarului deproprietati scoase la vanzare de catre banci poate fi considerat unsemnal pozitiv in ceea ce priveste atingerea pragului de jos alcrizei imobiliare.

Majoritatea consultantilor apreciaza ca bancile vor putea reluacreditarea in real estate doar dupa ce vor curata bilanturile decreditele neperformante acordate in perioada de boom.

Cu toate acestea, pana in prezent bancile s-au atins in specialde "micii datornici", in timp ce pentru proprietarii unor active deordinul zecilor sau chiar sutelor de milioane de euro au preferatsa restructureze creditele, cu speranta traversarii perioadeicritice fara a fi nevoiti sa vanda la discount-urisemnificative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO