Proprietăţi

Topul investitiilor in malluri. Vezi cat au costat cele mai scumpe malluri din Romania. GALERIE FOTO

Topul investitiilor in malluri versus fabrici in ultimii trei ani: shopping-ul este cat productia
19.01.2010, 15:12 577

Ford la Craiova, Renault la Mioveni si Titu sau Nokia la Clujsunt printre putinele companii care au echilibrat in ultimii anibalanta dintre investitiile in productie si cele in comert - centrecomerciale - domeniu care a explodat in urma cu trei ani de cand seconstruiesc proiecte de peste 100 de milioane de euro.

Sase dintre cele mai costisitoare zece centre comercialerealizate in ultimii ani se afla in Bucuresti, acestea fiind spatiidestinate cumparaturilor si distractiei (cinematografe, locuri dejoaca pentru copii, patinoar etc.).

Principala contributie in economie a acestor proiecte estelegata de faptul ca ofera spatiu de desfacere producatorilor dintextile sau industria alimentara (hipermarketurile) si genereazasute sau chiar mii de locuri de munca pentru angajatii magazinelorsau personalul administrativ.

In ceea ce priveste productia insa, in ultimii trei ani marileinvestitii s-au concentrat in industria auto, prelucrarea lemnuluisi constructii - domenii care, exceptand investitia realizata deNokia si de furnizori la Jucu, judetul Cluj - sunt singurele careau reusit sa atraga investitii mai mari de 100 de milioane deeuro.

In industrie toate investitiile semnificative au fost realizatede companii cu actionariat strain, in timp ce pe piata centrelorcomerciale Gabriel Popoviciu si Iulian Dascalu s-au luptat cu mariidezvoltatori internationali, construind malluri in Bucuresti,Timisoara si Cluj. Una dintre cele mai mari investitii realizate inultimii ani a fost legata tot de industria constructiilor, grupulelvetian Holcim, cu afaceri in industria cimentului, finalizand oinvestitie de peste 250 de milioane de euro in localitateaCampulung Muscel (Arges), unde a fost construit cel mai mare cuptordin Europa de Est, cu o capacitate de productie de ciment de circa2 milioane de tone pe an.

In ceea ce priveste industria auto, cea mai importantainvestitie finalizata in ultimii trei ani a fost cea realizata deFord la Craiova, unde compania americana a inceput anul trecutproductia la modelul Transit Connect, dupa o investitie de circa250 de milioane de euro.

Spre comparatie, AFI Europe a finalizat tot la sfarsitul anuluitrecut cel mai mare mall de pe piata locala - Cotroceni Park dinBucuresti - in care a investit 300 de milioane de euro. In timp cedezvoltatorii imobiliari au inceput sa amortizeze investitia incadin primele luni de functionare, mizand pe venituri anuale dinchirii de peste 30 de milioane de euro, Ford a produs anul trecutla Craiova doar cate 15 automobile pe zi, al caror pret se ridicala circa 14.000 de euro per unitate.

Producatorul auto estimeaza ca va creste dupa 2012 productiafabricii de la Craiova la circa 300.000 de unitati anual, volumcare ar putea duce incasarile companiei peste pragul de treimiliarde de euro. Pentru aceasta insa programul investitional alcompaniei trebuie sa continue pentru cresterea capacitatii deproductie, iar piata auto sa-si reia cresterea dupa un andezastruos cel putin pe plan local.

Un alt domeniu care a atras investitii semnificative in ultimiiani este industria lemnului, unde marii jucatori au mizat sute demilioane de euro in capacitati de prelucrare. Astfel, doar treidintre cele mai mari investitii realizate in ultimii ani auimplicat un aport financiar de 525 de milioane de euro din parteacompaniilor Egger, Kronospan si Holzindustrie.

Daca in ceea ce priveste investitiile in centre comercialecompaniile aleg orasele mari, in care puterea de cumparare alocuitorilor este ridicata, in industrie "vedetele" s-au numitJucu, Titu, Mioveni, Calarasi sau Radauti, orasul din nordulMoldovei, cu o populatie de 30.000 de locuitori, atragand inultimii ani doua investitii semnificative in fabrici de prelucrarea lemnului, cu o valoare cumulata de 325 de milioane de euro.

"Din punct de vedere al dezvoltarii imobiliare, riscul atasatconstructiei este similar pentru un mall sau o dezvoltare de tipindustrial. Preferinta pentru prima categorie se datoreazarandamentului superior al proiectelor de retail, fata de celeindustriale", apreciaza Cristian Ustinescu, investment director alfirmei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

El apreciaza ca piata s-a dezvoltat in ultimii ani mai mult indirectia serviciilor decat a productiei, acesta fiind principalulmotiv pentru care investitiile s-au concentrat spre malluri.

"In ceea ce priveste rationamentul de business care sta inspatele deciziei de a initia o afacere in servicii in locul uneiain productie, aceasta este consecinta ultimilor cinci ani, in carepiata a favorizat mai mult comertul si serviciile", mai spuneUstinescu.

In urmatorii ani insa investitiile in centre comerciale vortrece pe o panta descendenta, tinand cont ca piata a inceput sa sesatureze in multe orase, iar chiriile au fost ajustateputernic.

Bancile nu au mai acordat in ultima perioada finantari pentruproiecte de mari dimensiuni, astfel ca la ora actuala inconstructie sunt doar cinci-sase proiecte semnificative.

"In perioada urmatoare cred ca va fi mai usor de obtinutfinantare pentru proiectele care necesita o investitie mai mica(10-15 milioane de euro). Majoritatea bancilor vor sa-si asumeriscuri cat mai mici, motiv pentru care cel mai probabil se vororienta spre proiecte de mici dimensiuni, in timp ce in cazulproiectelor mari in perioada urmatoare vom asista la creditesindicalizate", apreciaza Georgiana Andrei, head of retaildepartment in cadrul Colliers International.

La nivel de proiect mai sunt o serie de malluri de maridimensiuni, in special in Bucuresti, blocate in momentul de fatadin lipsa finantarii. Printre acestea se numara mega-dezvoltarileParkLake Plaza (Titan) sau Dambovita Center (Casa Radio) dinBucuresti, a caror finalizare nu este posibila la ora actuala maidevreme de 2013-2014.

Pe parcursul anului trecut, cel mai greu al economiei dinultimii ani, ambele domenii au avut de suferit. Astfel, in timp cechiriile in centre comerciale au scazut cu 20-30% sau chiar maimult in anumite proiecte, pe fondul scaderii vanzarilor, cifra deafaceri in industrie a scazut cu 15,7% in primele 11 luni aleanului, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

In Romania au fost construite in ultimii cinci ani mai mult de50 de centre comerciale moderne, care au implicat investitiicumulate de 2,5 miliarde de euro. Cei mai mari proprietari decentre comerciale din Romania sunt omul de afaceri Iulian Dascalu,care detine patru proiecte Iulius Mall, fondul de investitiiaustriac Immoeast (trei malluri) sau compania Globe Trade Center cutrei centre Galleria.

O buna parte dintre companiile care au investit in centrecomerciale intentionau sa vanda proiectele in momentul finalizarii,profiturile obtinute din astfel de afaceri realizate in perioada2006-2008 ridicandu-se in unele cazuri la 100% din valoareainvestitiei.

De mai bine de un an si jumatate, insa, un singur centrucomercial a mai fost tranzactionat pe piata locala - EuropeanRetail Park din Braila - iar pretul de 63 de milioane de euro aadus un profit mult mai mic dezvoltatorilor.

Multi insa nu au reusit sa vanda, astfel ca sunt nevoiti inaceasta perioada sa administreze proiectele si din banii obtinutidin chirii sa achite creditele contractate pentru constructie si saspere ca mai raman cu ceva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO