Proprietăţi

Topul mallurilor cu cele mai mari datorii. Au vanzari suficient de mari pentru a supravietui?

Topul mallurilor cu cele mai mari datorii. Au vanzari suficient de mari pentru a supravietui?

Datoriile Liberty Center se ridicau la 92 mil. euro la sfarsitul lui 2008

25.11.2009, 23:30 55

Patru malluri din Bucuresti, Cotroceni Park, Plaza Romania,Baneasa Shopping City si Liberty Center, si Iulius Mall dinTimisoara sunt centrele comerciale cu cele mai mari datorii lasfarsitul acestui an, potrivit bilanturilor depuse de companii pesite-ul Ministerului de Finante si centralizate de ZF.

Valoareadatoriilor inregistrate de aceste cinci companii la sfarsitulanului trecut se ridica la 645 de milioane de euro, calculat la uncurs de 3,98 lei/euro, valabil in ultima zi din 2008. Intre timp,pentru unele companii, precum Cotroceni Park si Iulius MallTimisoara, valoarea datoriilor a crescut, tinand cont cainvestitiile au continuat in acest an, cele doua proiecte fiindinaugurate in toamna.

"Daca esti intr-o pozitie in care ai proiecte bune, lucrurilesunt in regula. Noi n-am avut niciodata chirii prea mari, iar acumnivelul lor s-a stabilizat. Nu mai putem vorbi de reduceri noi dechirii, cum am avut pentru perioade de trei-sase luni, pentru oserie de clienti. Chiar si chiriasii au luat masuri de reducere acosturilor, iar de acum ne uitam la piata doar in sus", a declaratIulian Dascalu, proprietarul a patru centre comerciale sub brandulIulius Mall.

Potrivit datelor de la Finante, Dascalu avea la sfarsitul anuluitrecut datorii de peste 230 de milioane de euro pentru malluriledin Timisoara, Cluj si Suceava, cele mai mari pe care le are inportofoliu. Cea mai mare parte a acestor datorii sunt catre bancilecare au finantat constructia acestor proiecte, finalizate inintervalul 2007-2009.

Nivelul chiriilor in centre comerciale a scazut drastic in acestan. Astfel, in timp ce in proiectele bune doar o parte din chiriasiau putut beneficia de o reducere temporara a chiriilor cu 15-20%,in mallurile deschise mai recent o serie de proprietari au fostnevoiti sa permita unor companii sa stea gratis in spatiilecomerciale create, doar pentru a pastra proiectul atractiv pentruconsumatorii finali.

Planurile acestor companii au fost astfel complet date pestecap, deoarece din chiriile care ar fi trebuit incasate urmauplatiti furnizorii si creditele bancare obtinute pentru dezvoltareaproiectului.

In aceste conditii, o serie de proprietari de centre comercialeau fost nevoiti sa isi restructureze creditele, pana la un momentdat la care vanzarile retailerilor vor ajunge la nivelul in carepot plati chiriile estimate initial.

Pentru a fi rentabile, centrele comerciale trebuie sa incasezeanual cel putin 7-8% din valoarea investitiei in proiect, in timpce chiriile retailerilor trebuie sa fie in jurul a 15% din valoareavanzarilor, potrivit datelor din piata centrelor comerciale.

Pe langa top 5, printre companiile cu datorii mari se numaracipriotii de la Omilos, cu un pasiv de peste 100 de milioane deeuro pe proiectele ERA Shopping Park din Oradea si Iasi, sau fondulde investitii Argo Real Estate, proprietarul proiectelor SuceavaShopping City si Sibiu Shopping City, cu datorii de 136 de milioanede euro la sfarsitul anului trecut.

Deocamdata, nicio banca nu s-a aratat dispusa sa ia inproprietate un centru comercial neperformant, desi primeleinchideri de malluri au avut loc deja.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO