Proprietăţi

Un dezvoltator imobiliar spune că mai sunt români care dau 2.500 de euro/mp

Un dezvoltator imobiliar spune că mai sunt români care dau 2.500 de euro/mp

Autor: Adelina Mihai

20.10.2010, 23:55 70

Spaniolii de la Alius, care au investit 50 de milioane de euroîntr-un proiect cu 124 de apartamente din Bucureşti (aflate în zonaArcului de Triumf) susţin că au vândut deja 55 de apartamente nouconstruite.

Preţul pe metru pătrat este cuprins între 2.000 şi 2.500 de euro,ceea ce înseamnă că un apartament cu două camere cu o suprafaţă de65 mp poate depăşi 160.000 de euro.
"În general, cei care au cumpărat apartamentele sunt persoanetinere, care au succes pe plan profesional şi care lucrează înbănci internaţionale, în firme de avocatură recunoscute sau suntmanageri locali în multinaţionale. În general, aceştia au plătit unavans de 30% din valoarea apartamentului şi nu au avut nevoie definanţare externă", susţine Elena Tamara Mari­nescu, CountryManager al companiei Alia, membră a grupului spaniol Alius.

Spaniolii au venit în România în 2005, însă construirea complexuluirezidenţial Alia Apartments a început în 2007. Reprezentanţiicompaniei susţin că sunt la un pas de a semna vânzarea unuipenhouse în va­loare de aproximativ 2 milioane de euro.
"Suntem în negocieri avansate de vânzare a penthouse-ului de 617metri pătraţi din clădirea de 20 de etaje. Cumpărătorul este unexecutiv străin care lucrează în domeniul con­sultanţei la omultinaţională. Va­loarea acestuia este de aproxi­mativ 2 mi­lioanede euro", adaugă Mari­nescu.

Ea a mai precizat că, la finele lui 2008, când încă preţurile înimobiliare nu începuseră să scadă, compania a reuşit să vândă unduplex cu o valoare de peste un milion de euro unui executiv cudublă cetăţenie, care locuieşte mai mult în ţările nordice.
Din valoarea totală a proiectului - 50 de milioane de euro- 25 demilioane de euro provin printr-o finanţare acordată de UniCreditŢiriac Bank.
Dezvoltatorii susţin că au scăzut preţurile faţă de 2008 cu 20-30%.

"Nu vom mai negocia preţurile apartamentelor, ajustarea de 20- 30%este suficientă. Sperăm să fim puţin mai ambiţioşi în ceea cepriveşte preţurile. Credem că vom creşte preţurile în câteva lunidacă vânzările vor fi conform obiectivelor", susţine FernandoMoreno Mendoza, preşe­dintele Alia Group.
Reprezentanţii companiei esti­mează că 20% din numărul total declienţi ai apartamentelor construite vor fi străini.

"Există interes şi din partea străinilor care au stat câţiva ani înBucureşti şi care vor să-şi asigure un stil de viaţă asemănător cucel pe care îl au în străinătate. Am avut de suferit din cauzacrizei în ceea ce priveşte numărul de apartamente vândute, pentrucă a fost mai greu să-i convigem pe potenţialii clienţi săcumpere", a mai spus Mendoza. El a mai precizat că în ultimele 10zile compania a vândut 3 apartamente.
Compania intenţionează să în­ceapă în anii următori şi alteproiecte de dezvoltare imobiliară, în zonele Floreasca şiDN1.
"Am cumpărat alte două terenuri: unul în Floreasca, pe o suprafaţăde 50.000 de mp, şi unul în DN1, pe o suprafaţă de 48.000 de mp.Proiectele sunt terminate şi gata de lansat, însă nu cred că vomîncepe până în 2011- 2012".

Compelxul rezidenţial Alia Apartments

n Construit în perioada 2007- 2010
n 124 de apartamente în trei clădiri
n Situat în Bucureşti, în apropierea Arcului de Triumf
n Investiţie totală de 50 de milioane de euro, jumătate proveninddintr-o finanţare acordată de UniCredit Ţiriac Bank
n Preţul apartamentelor: între 2.000 şi 2.500 de euro/mp
n Apartamentele au suprafeţe cuprinse între 65 şi 300 mp, cuexcepţia unui penthouse care are 617 mp
n Cea mai scumpă locuinţă este un penthouse cu şase camere, carecostă aproximativ
2 milioane de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO