Proprietăţi

Zece malluri din provincie au incasat aproape 60 de milioane de euro intr-un an

Zece malluri din provincie au incasat aproape 60 de milioane de euro intr-un an
09.09.2009, 14:30 53

Proprietarii a zece centre comerciale din afara Capitalei auincasat anul trecut in medie 24-25 euro lunar din exploatareaacestor proiecte (chirii, taxe de administrare, venituri dinpublicitate), reiese dintr-o analiza a Ziarului Financiar asuprarezultatelor financiare ale companiilor care administreaza acesteproiecte.

Astfel, cele zece malluri analizate au inregistrat anul trecutvenituri totale de 59 de milioane de euro, in conditiile in caresuprafata inchiriabila a acestor proiecte este de circa 200.000 demetri patrati. Media incasarilor ia in calcul un grad de ocupare depeste 95%, inregistrat de majoritatea mallurilor pe parcursulanului trecut.

"Din veniturile de 24-25 de euro/metrul patrat lunar,aproximativ 5 euro reprezinta service charge-ul (taxa deadministrare - n.r.), 1 euro este marketing fee-ul (taxa depromovare), iar alte venituri pot fi obtinute din publicitateaoferita in interiorul sau pe peretii exteriori ai mallului",explica Monica Barbu, vicepresedinte al firmei de consultantaimobiliara The Advisers/ Knight Frank.

Celemai mari venituri le-au inregistrat cele mai mari mallurianalizate, si anume proiectele Iulius Mall din Timisoara si Clujale omului de afaceri Iulian Dascalu, care a incasat 27 de milioanede euro din inchirierea acestor proiecte.

Un alt om de afaceri din regiunea Moldovei, bacauanul OvidiuBudeanu, a incasat 6,7 milioane de euro din exploatarea malluluiArena din Bacau, in timp ce bihoreanul Alexandru Mudura ainregistrat o cifra de afaceri de cinci milioane de euro dininchirierea proiectului Lotus Market din Oradea.

Malluri in afara Capitalei detinute de oameni de afaceri romanimai sunt in Targu-Mures (Mures Mall) si in Alba-Iulia (Mall Alba),proprietarii acestor proiecte incasand 3,4 milioane de euro,respectiv 3,3 milioane de euro din centrele comerciale aflate inArdeal.

"Pentru veniturile din acest an trebuie sa luam in calcul maimulti factori care le vor influenta: majoritatea dezvoltatorilor auoperat reduceri de chirii pentru 3-6 luni, care pot ajunge la30-40% pentru o parte dintre retaileri. In acelasi timp, rata decolectare a chiriilor a fost mai slaba fata de anul trecut, caurmare a problemelor pe care le inregistreaza o serie de retaileri.In plus, per total si gradul de ocupare este mai redus fata de anultrecut", apreciaza si Georgiana Andrei, senior broker in cadruldepartamentului de retail al companiei de consultanta imobiliaraColliers International.

In ceea ce priveste strainii care au malluri prin tara,olandezii de la ING Real Estate au incasat 4,9 milioane de euro dininchirierea proiectului Felicia din Iasi, oras in care EquestBalkan Properties a incasat 3,1 milioane de euro din exploatareaproiectului Moldova Mall, aflat in centrul orasului.

Portughezii de la Sonae Sierra au incasat 4,1 milioane de eurola River Plaza Ramnicu-Valcea, mall pe care au platit 42 demilioane de euro, in timp ce britanicii de la Carpathian au avutvenituri de 1,6 milioane de euro din inchirierea MacroMall.

Analiza nu a luat in calcul centrele comerciale deschise peparcursul anului trecut, aproximativ 15 in afara Capitalei, si niciproiectele pentru care administratorii nu au depus datelefinanciare pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, printre carePolus Center din Cluj sau Euromall Pitesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO