Profesii

Salariile angajaţilor români au crescut de patru ori în zece ani. Unde sunt cei mai mulţi angajaţi cu salariu mediu brut

Salariile angajaţilor români au crescut de patru ori în zece ani. Unde sunt cei mai mulţi angajaţi cu salariu mediu brut

Autor: Adelina Mihai

15.02.2013, 13:46 2128

Salariul mediu net pe economie a ajuns la valoarea de 1.513 lei pe lună în 2012, valoarea acestuia fiind de patru ori mai mare decât cea înregistrată în urmă cu zece ani. Salariul mediu pe economie este puternic influenţat de evoluţia ratei inflaţiei: astfel, în timp ce salariul mediu net a crescut cu 300% în perioada 2002- 2012, inflaţia a cunoscut un procent de creştere de peste 100% în aceeaşi perioadă. Cu alte cuvinte, creşterea salarială reală a salariului mediu net pe economie a fost de 200%, având în vedere că preţurile s-au dublat în ultimii zece ani.

 
România a rămas în continuare una din ţările cu cele mai ieftine costuri cu forţa de muncă din Europa, având în vedere că, în euro, salariul mediu net al angajaţilor români (de 343 de euro pe lună) este de nouă ori mai mic decât salariul mediu net al angajaţilor francezi, care câştigă, în medie, câte 3.081 euro net lunar.
 
Datele de la Institutul Naţional de Statistică arată că cel mai bine plătiţi angajaţi sunt cei care activează în domeniul serviciilor financiare, cei din sectorul IT şi cei din industria tutunului, ale căror salarii sunt de cel puţin două ori mai mari decât media pe economie. La polul opus se află profesorii şi medicii, dar şi angajaţii din industria hotelurilor şi restaurantelor, care au salarii mai mici decât nivelul salarial mediu pe economie.
 
Salariul mediu este unul dintre cei mai importanţi indicatori ai unei economii, acesta fiind unul dintre factorii decisivi pentru investitorii care vor să îşi deschidă o facilitate de producţie sau un centru de servicii în România. În plus, salariul mediu pe economie are o importanţă majoră pentru că evoluţia acestuia este luată în considerare atunci când se calculează pensiile.
 

"În momentul în care un investitor decide să investească într-o ţară, acesta ia în considerare o multitudine de factori, pe lângă costul forţei de muncă", este de părere Sorina Donisa, directorul general al grupului APT, cu activităţi în domeniul recrutării şi al muncii temporare.

 

"De exemplu, este foarte importantă infrastructura oferită de zonă, accesul la facilităţi locale, precum şi potentialul de aprovizionare cu materiale şi servicii. În ceea ce priveşte resursa umană, aceasta trebuie să fie suficientă, la nivelul educaţional de care are nevoie investitorul şi la un cost avantajos", este de părere Sorina Donisa, directorul general al grupului APT, cu activităţi în domeniul recrutării şi al muncii temporare.

 

În ceea ce priveşte distribuţia geografică a salariaţilor care sunt plătiţi cu salariul mediu pe economie, datele Inspecţiei Muncii arată că există decalaje majore între Capitală şi restul ţării. Astfel, statisticile din aplicaţia Revisal - softul Inspecţiei Muncii care centralizează datele de la angajatori - arată că în Bucureşti există peste 35.000 de salariaţi remuneraţi la nivelul salariului mediu brut pe economie, cât numărul de salariaţi cu salariul mediu cumu­lat din următoarele 10 judeţe după acest indicator: Argeş (4.342), Timiş (4.300), Cluj (4.206), Ilfov (3.928), Braşov (3.423), Constanţa (3.339), Prahova (3.018), Sibiu (2.604), Iaşi (2.274) şi Dolj (2.144).

 

"Oraşe precum Bucureşti, Timişoara, Cluj, Braşov sau Iaşi deţin centre de suport pentru multinaţionale în mare parte datorită potenţialului de tineri absolvenţi cu studii superioare, cunoştinţelor de limbă străină şi nu în ultimul rând datorită infrastructurii de IT şi telecom", mai spune Sorina Donisa.

 

O situaţie dramatică în ceea ce priveşte numărul de salariaţi care ajung să câştige la nivelul salariului mediu pe economie se înregistrează în judeţele care sunt şi printre cele mai sărace din punctul de vedere al PIB-ului per capita. În Vaslui, Sălaj, Călăraşi, Ialomiţa, Mehedinţi sau Botoşani există până în 450 de salariaţi plătiţi la nivelul salariului mediu pe economie.

 

În perioada crizei, salariul mediu pe economie a crescut cu 10%, iar inflaţia cu 22%, ceea ce înseamnă că şi angajatorii şi-au adaptat strategiile de creşteri salariale în perioada crizei, astfel că nu au mai făcut majorări salariale în masă, ci doar individual, pe bază de performanţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO