Special

Bucureştiul a înscris primul gol: cea mai aglomerată zi din istoria aeroportului Otopeni, milioane de euro pentru hoteluri, vânzări duble la restaurante

Bucureştiul a înscris primul gol: cea mai aglomerată zi din istoria aeroportului Otopeni, milioane de euro pentru hoteluri, vânzări duble la restaurante

Bucureştiul a înscris primul gol: cea mai aglomerată zi din istoria aeroportului Otopeni, milioane de euro pentru hoteluri, vânzări duble la restaurante

Autor: Mirabela Tiron, Gabriel Razi

10.05.2012, 00:05 1236

Pentru o zi, capitala Ro­mâniei a fost pe harta mondială a fotbalului, meciul din finală fiind eve­nimentul ce ar putea poziţiona Bu­cureştiul şi pe harta mondială a destinaţiilor de vacanţă.

Pentru aeroportul Henri Coandă, cel mai mare din ţară, ieri a fost cea mai aglomerată zi din istoria lui, în urma sosirii a 64 de avioane cu spanioli. În total, cu tot cu zborurile programate de companiile de linie, au aterizat 190 de aeronave.

Cu un "carnaval" asociază proprietarii restauran­telor din Centrul Vechi ziua de ieri, care le-a adus vânzări chiar mai bune decât cele de Revelion. Cel mai im­portant eveniment de după 1990 a adus cash şi pentru hotelierii din Ca­pitală, care au avut toate camerele ocupate, deşi tarifele pe noapte au fost de peste două ori mai mari faţă de o zi normală.

Şi obiectivele turistice din Capitală, Palatul Parlamentului sau Muzeul Satului, au fost luate cu asalt de spanioli.

"Turismul este principalul sector câştigător. Pe lângă încasările obţinute de operatorii de turism se mai adaugă expunerea în străinătate a Bucureştiului. Dacă în timp şi balanţa va deveni pozitivă, adică se va recupera cheltuiala de 200 de milioane de euro, atunci putem spune că Bucureştiul a făcut un pas important", spune Lucian Marinescu, consultant în turism la compania Trend Hospitality.

"Carnavalul" din Centrul Vechi

Oprea Debi, administratorul barului Bordello's din Centrul Istoric al Capitalei, spune că ieri a început "sărbătoarea" încă de la ora 11, când spaniolii au luat cu asalt terasele. "A fost ca un carnaval, mai ceva ca de Revelion. Am avut vânzări duble faţă de o zi normală. Spaniolii au mers de la o terasă la alta să bea bere. Toate străzile au fost pline de suporteri spanioli", a spus el.

Pe străzile din Centrul Vechi s-a vorbit spaniolă. Suporterii spanioli au venit cu autocare, în grupuri organizate, îndrumaţi de agenţi de turism. Şi Hanul Berarilor a avut terasa plină atât de suporteri spanioli cât şi de români.

În Centrul Vechi sunt peste 150 de restaurante şi baruri, fiind zona care atrage cei mai mulţi vizitatori străini.

Palatul Parlamentului, marea atracţie pentru spanioli

Palatul Parlamentului şi Muzeul Satului au fost două dintre "hotspot-urile" care i-au atras ca un magnet pe turiştii spanioli prezenţi ieri la Bucureşti cu ocazia finalei Europa League. Dacă ieri după-masă la Palatul Parlamentului spaniolii se înghesuiau la coadă, la Muzeul Satului era linişte.

"Avem în medie cam 700 de vizitatori într-o zi normală. Acum am depăşit cu siguranţă această cifră. Fluxul mai mare a fost generat de spaniolii veniţi la Bucureşti cu ocazia meciului. Nu ai cum să îi ratezi pentru că sunt toţi îmbrăcaţi în tricouri alb-roşii", a spus Monica Olteanu, coordonator oficiu vizite al Palatului Parlamentului.

În bani, spaniolii care au vizitat ieri Palatul Parlamentului au plătit pentru bilete în total 4.000 de euro, potrivit calculelor ZF.

De cealaltă parte, la Muzeul Satului fluxul de turişti străini era ieri mult mai domol decât la Palatul Parlamentului.

Cristina Mareş, reprezentana biroului de relaţii publice a Muzeului Satului, a spus pentru ZF că marţi a fost înregistrat un vârf de vizitatori. "Am avut opt autocare cu suporteri ai echipei Athletico Bilbao şi alte două autocare cu suporteri ai formaţiei Atletico Madrid."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO