Special

Bugetul pe 2014, faza pe ministere: creşte spectaculos bugetul ministrului Dragnea, plus 34%. La polul opus, Sănătatea pierde 16%

Premierul Ponta a avut ieri intâlniri separate cu fiecare dintre miniştrii guvernului. Astăzi, proiectul bugetului pe 2014 ar urma să fie aprobat de cabinet. Foto: gov.ro

Premierul Ponta a avut ieri intâlniri separate cu fiecare dintre miniştrii guvernului. Astăzi, proiectul bugetului pe 2014 ar urma să fie aprobat de cabinet. Foto: gov.ro

Autor: Iulian Anghel

13.11.2013, 20:16 788

Premierul Victor Ponta a discutat ieri cu fiecare dintre miniştrii săi alocările bugetare pentru 2014 pe fiecare minister. Proiectul legii bugetului urmează să fie aprobat astăzi de guvern.

Nu este nimic spectaculos în împărţirea banilor pe ministere, poate doar creşterea procentuală de care beneficiază Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice -  plus 34% faţă de alocările din acest an. Ministerul vicepremierului Liviu Dragnea va avea, aşadar, 4,8 mld. lei în 2014, faţă de 3,5 mld. lei anul acesta.
 

Scad puternic subvenţiile în sănătate

La polul  opus, Ministerul Să­nă­tăţii are prevăzuţi în proiectul bu­getului propriu pentru 2014 1,2 mld. lei faţă de 1,4 mld. lei anul trecut – o scădere de 16%.

În ceea ce priveşte sumele din bugetul fondului naţional unic de sănătate, acestea ar urma să scadă uşor cu 0,14% faţă de acest an, la 22,55 mld. lei.

Totuşi, proiectul prevede o creştere cu 10% a contribuţiilor primite de la asiguraţi şi cu acelaşi procent de la angajatori. Scad puternic subvenţiile de la 6,3 mld. lei anul acesta la 4,5 mld. lei în 2014 (minus 30%).

Premierul Victor Ponta a susţinut  aseară, citat de Mediafax, că afirmaţia potrivit căreia proiectul de buget pe anul 2014 prevede alocări diminuate la Sănătate ar reprezenta o dezin­for­mare, prentru că, susţine el, domeniul are alocate mai multe fonduri pentru cheltuieli curente în 2014.

„În anul 2013 am plătit 3,5 mi­liarde de lei la Sănătate facturile trecute. Am aplicat directiva euro­peană, cea referitoare la plăţile la 90 de zile şi de şapte luni noi plătim două facturi, Casa Naţională plăteşte două facturi: factura curentă şi facturile din trecut. E normal ca, din moment ce am plătit datoriile din trecut, să nu mai avem anul viitor cele 3,5 miliarde, că nu mai avem ce plăti. Deci la Sănătate să fie foarte clar: pentru cheltuieli curente sunt mai mulţi bani. Am redus însă, şi pe suma totală veţi vedea o reducere, deoarece 2013 a fost anul aplicării directivei europene privind plata la 90 de zile şi am plătit 3,5 mi­liarde datoriile vechi“, a adăugat Ponta.

Nu toate ministerele primesc mai mulţi bani în 2014. Primesc bani mi­nisterele Muncii, Agriculturii, Dez­voltării Regionale, Finanţelor, Apă­rării, Transporturilor, Mediului şi Ministerul Fondurilor Europene. Pierd bani faţă de alocările din acest an Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Mi­nisterul Economiei, Ministerul pentru Societatea Informaţională, Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Justiţiei, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Culturii.

Veniturile bugetului de stat sunt prevăzute în 2014 la 100 de miliarde de lei, în creştere cu 2,3% faţă de anul curent. Bugetul consolidat prevede cheltuieli de 231,3 mld. lei (35,1% din PIB) la venituri de 216.8 mld. lei (32,9% din PIB).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.11.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO