Special

Economia creşte spectaculos, dar cum simt românii în viaţa de zi cu zi? Marcel Ciolacu s-a lăudat săptămâna trecută cu PIB istoric, dar mai mulţi copii români se nasc în străinătate decât în România

Economia creşte spectaculos, dar cum simt românii în...

Autor: Răzvan Botea

15.04.2024, 09:00 402

PIB-ul României a ajuns la 1.600 mld. lei la finalul lui 2023, cifră cu care premierul Marcel Ciolacu s-a lăudat săptămâna trecută. Cifrele despre PIB nu spun alte poveşti decât povestea statistică. Că în aceeaşi perioadă s-au născut mai mulţi copii români în străinătate decât în România şi că 200.000 de persoane au plecat în alte ţări, vorbesc alte cifre.

Economia creşte spectaculos şi, de mai mulţi ani, Ziarul Financiar a ridicat o problemă: când se va vedea creşterea economică în calitatea vieţii din România şi când creşterea PIB va însemna şi dezvoltare economică? Cheia nu poate fi decât la investiţiile publice, în primul rând, răspund atât economiştii întrebaţi de ZF, cât şi sociologii.

„Trebuie să corelăm puţin şi cu componenta de venituri colectate la buget ca pondere în PIB. Rămânem la 27% faţă de media europeană de 42%. Acei bani ar putea să se întâlnească în bugetul public şi acesta ar însemna şi creşterea calităţii vieţii ñ creşteri de venituri“, este de părere Sorin Cace, sociolog şi directorul Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO