Special

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. O nouă bursă pentru încurajarea învăţământului tehnologic: 300 de lei pe lună pentru elevii care urmează învăţământul tehnologic

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. O nouă bursă...

Autor: Ramona Cornea

14.08.2023, 10:00 269

♦ Bursa tehnologică este o noutate, ea va fi oferită începând din luna septembrie celor care urmează un liceu cu un astfel de profil ♦ Cei care primesc această bursă trebuie să nu aibă multe absenţe sau abateri disciplinare. 

Elevii vor primi o nouă bursă în noul an şcolar, una care încurajează învăţământul tehnologic, conform Legii învăţământului preuniversitar. Astfel, bursa tehnologică are o valoare de 300 de lei pe lună şi va fi oferită începând din luna septembrie celor care urmează un liceu cu un astfel de profil. 

„Bursa tehnologică reprezintă o formă de stimulare a elevilor care urmează învăţământul tehnologic în condiţiile metodologiei-cadru, în conformitate cu priorităţile Ministerului Educaţiei. Se acordă elevilor care frecventează învăţământul tehnologic şi care se încadrează în specializările şi condiţiile stabilite prin metodologia-cadru”, scrie Legea învăţământului preuniversitar.

Cei care primesc această bursă trebuie să nu aibă multe absenţe sau abateri disciplinare.  Bursele sociale şi/sau bursele tehnologice se pot cumula cu orice tip de bursă.

Noua Lege a învăţământului preuniversitar arată că elevii de gimnaziu şi liceu vor primi în noul an şcolar patru tipuri de burse: de merit, socială, tehnologică şi de excelenţă olimpică I şi II. Bursa de merit va avea o valoare de 450 de lei pe lună, în creştere de la 200 de lei cât este în prezent, iar bursa socială va fi de 300 de lei pe lună, în creştere de la 200 de lei.

În noua lege dispar bursele de performanţă, care valorau 500 de lei pe lună, şi cea de studiu, care era de 150 de lei pe lună. 

Sumele alocate pentru bursele elevilor sunt neimpozabile şi nu sunt luate în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obţinerea venitului minim garantat, precum şi pentru alte beneficii sociale. Bursele elevilor din învăţământul preuniversitar sunt alocate din bugetul Ministerului Educaţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO