Special

Gala ZF 25 de ani. Sorin Pâslaru, redactorul-şef al Ziarului Financiar: Noi suntem din Cernicari

Gala ZF 25 de ani. Sorin Pâslaru, redactorul-şef al...
27.11.2023, 00:05 145
Stimate domnule Preşedinte al Senatului, stimate domnule Premier, doamnelor şi domnilor, dragii mei, 

După atâtea cifre, vă anunţ cu bucurie că azi, 23 noiembrie, 2023 - noapte spre dimineaţă, azi 23 noiembrie 2023, în ziua de aniversare a Ziarului Financiar, s-a născut un nou membru al familiei mele extinse, Antonia. Este fiica celei mai mici verişoare din partea tatei. Cea mai mică verişoară a mea din 11 verişori şi verişoare, aşa cum mulţi din dumneavoastră au. Din şapte fraţi şi surori. Cea mai mare verişoară este deja bunică. Noi suntem din estul din României, Tecuci, judeţul Galaţi, spre Matca.  Ştiţi zona: roşii, viţă de vie, pepeni. Este un un sat mic lângă Tecuci, inclus de fapt în oraş, Cernicari. Era un boier Cernica, îl cunoaşteţi, avea şi lângă Bucureşti, aici, moşii, de unde comuna Cernica.

De ce vă spun asta? Ce legătură are? Iată de ce. De fapt, de ce ne venim noi astăzi, aici? De ce a fost lansat Ziarul Financiar? De ce citim un ziar? Pentru că vrem să ştim unde mergem. Pentru că vrem să ducem România înainte. Ne vedem astăzi, de fapt, pentru Antonia şi ceilalţi 490 de copii care s-au născut azi în România. Mama Antoniei, verişoara mea, s-a născut când eu aveam 13 ani şi eram în clasa a 7a. 

Părinţii ei au lucrat în industria românească, fabrici de rulmenţi. Verişoara mea este inginer constructor şi bate lumea împreună cu soţul său, de asemenea constructor. A fost în Turkmenistan, în Suedia, în Slovacia să facă o fabrică de automobile la Košice. Acum a venit acasă. 

Ea a fost şi este angajaţă de mari companii străine, cu afaceri de miliarde. România mişcă. Mişcă prin creiere şi competenţe. Am vândut fabricile în anii ‘90, aşa cum s-a arătat mai înainte pe această scenă, pentru că era nevoie de competenţe. Atragem investiţii străine pentru că este nevoie de competenţe.

Dar astăzi a venit momentul să nu ne mai vindem creierele unul câte unul şi nici forţa braţelor una câte una. Nu. Altfel trebuie să facem.  În companii locale şi în branduri trebuie să creştem, să punem forţa de muncă a României în companii şi în branduri şi să atacăm pieţele străine după ce ducem PIB-ul la 300, 400, 500, 1.000 de miliarde. 

Vă dau două exemple din această toamnă. Am fost la un mare eveniment UiPath, companie fondată în Bucureşti şi cotată în Top 10 Valoroase Companii din România, listată la New York Stock Exchange. Se vorbea româneşte în Las Vegas ca pe bulevardul Magheru. 4.000 de oameni, o mândrie, să văd asta după ce am fost la evenimente similare, la Oracle, Dell, Microsoft. Firmă plecată din România, fondată de un absolvent al Universităţii de Matematică, Universitatea Bucureşti, să aibă atâta forţă mondială! Centru de cercetare local, 1.000 de angajaţi aici.

Alt exemplu: un antreprenor sirian devenit român, un sirian venit la studii, fondatorul Alexandrion, şi-a lansat whiskey-ul Carpathian, fabricat în România, la Tokyo. De asta avem nevoie: să fim împreună. Într-o familie, într-o organizaţie, într-o companie. Aici în această seară. 

Să punem resursele la treabă, să asigurăm viitorul Antoniei şi al celor 180.000 de copii născuţi în 2023. Nu pentru noi facem, ci pentru ei. Noi suntem din Cernicari, Tecuci, Galaţi,  România. Voi aveţi fiecare Cernicari-ul vostru. Vrem şi noi, şi voi, un loc în lume. Şi noi şi voi vrem pace, vrem bucurie, vrem prosperitate. La mulţi ani Ziarul Financiar!

 

Doamnelor şi domnilor, 

Businessul este, de fapt, o misiune pe care ne-o asumăm în fiecare zi. Dumneavoastră ştiti foarte bine că doar gândindu-te la obiectivele pe care ţi le asumi găseşti mereu soluţii. La un moment dat, toate se rezolvă, toate vin de la sine. 

Doamnelor şi domnilor, în această seară de ZF 25 de ani, a fost celebrată performanţa companiilor, a fost celebrată rezilienţa, dar, spun eu, ceea ne duce mai departe este iubirea. Ne ducem acasă, ne întoarcem la ai noştri. România s-a calificat la Euro 2024, trebuie să ne gândim la lucrurile bune din viaţă! La mulţi ani!

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO