Special

ZF 25 de ani. Interviu exclusiv pentru ZF, Lionel Barber, fost redactor-şef al Financial Times între 2005 şi 2020: Presa de business poate câştiga încredere prin prezentarea lucrurilor certe. Nu trăim într-o lume a adevărurilor alternative

Lionel Barber, editor timp de 15 ani al Financial Times: A spune adevărul, a căuta adevărul este important. Este parte din democraţie.

Lionel Barber, editor timp de 15 ani al Financial Times: A spune adevărul, a căuta adevărul este important. Este parte din democraţie.

Autor: Bogdan Cojocaru

17.11.2023, 00:08 392

IInformaţiile sunt la o atingere de buton. Dar la fel şi informaţia falsă, dezinfor­marea. Aceasta pentru că tehnologia permite lucruri de neconceput acum 20 de ani, ca deep fake-uri, răspândirea minciunilor şi dezinformării la viteze mari. Însă aceste lucruri pot fi combătute, iar acesta este rolul jurnalistului. Acestea sunt lucruri evidenţiale de Lionel Barber, fost redactor-şef al Financial Times între 2005 şi 2020, într-un interviu exclusiv pentru Ziarul Financiar.

Jurnaliştii ar trebui să urmărească adevărurile, ar trebui să distingă între prezentarea faptelor concrete şi speculaţii sau opinii. „Nu trăim într-o lume a adevărurilor alternative“, spune Lionel Barber, editor timp de 14 ani al Financial Times. Este prea mult jurnalism care acum se îndreaptă în zona de opinie şi speculaţie. A prezenta faptele şi a oferi context este calea spre înainte. „A spune adevărul, a căuta adevărul este important. Este parte din democraţie. O presă liberă este absolut necesară pentru a avea o democraţie. Jurnaliştii au un rol, dar au şi o responsabilitate“, apreciază el. Jurnalismul de calitate este scump, mai ales pentru ziar. Costurile cresc. Sunt dispuşi oamenii să plătească pentru el? Ce câştigă? Dacă poţi stabili un brand în care oamenii au încredere, atunci oamenii s-ar putea să fie pregătiţi să plătească în fiecare zi echivalentul unei ceşti de cafea pentru ziarul lor şi serviciul lor de ştiri digital. Deci preţul adevărului este un pic mai mare decât un cappuccino astăzi, spune Lionel Barber. Însă n-ar trebui să măsori preţul adevărului prin a avea sau nu un ziar. Preţul ar trebui stabilit în raport cu calitatea jurnalismului tău. În ultimul rând, trebuie să convingi oamenii că a citi presa nu ţine de a face parte dintr-o elită sau că citind acest ziar vor deveni persoane mai bune. Este mai eficient să le spui că trebuie să-l citească pentru că este un mod mai bun de a economisi bani sau de a nu pierde bani. Lionel Barber este optimist în legătură cu jurnalismul „deoarece sunt atât de multe lucruri pe care le poţi face acum... Dar jurnalistul trebuie să fie conştient că trebuie să aibă cunoştinţe în domenii diferite, cum ar fi în tehnologie, digitalizare. Ar trebui să ştie că nu trebuie aruncate lecţiile vechi, despre valoarea redării adevărului“.

Citiţi interviul integral maîne, de la ora 09.00.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO