Suplimente

Capitalul privat românesc. Argument

Capitalul privat românesc. Argument

Autor: Sorin Pâslaru

15.12.2015, 00:05 1173

Lucrarea îşi propune scoaterea în evidenţă a locului şi rolului capitalului privat românesc în economia locală.

La 25 de ani de la Revoluţie, s-a dezvoltat o puternică clasă antreprenorială în România, chiar dacă la vârf firmele străine domină.

Firmele româneşti deţin 47% din cifra de afaceri globală a companiilor locale, faţă de 49% cele străine, restul de 4% aparţinând companiilor de stat.

Doar 138 de companii cu capital privat românesc au afaceri în echivalent de peste 50 milioane de euro faţă de 322 de firme cu capital străin şi încă 30 firme de stat care depăşesc acest prag al cifrei de afaceri.

În intervalul 10-50 milioane de euro se confruntă circa 1.300 de firme cu capital străin şi 1.000 de firme cu capital românesc privat.

Firmele locale domină însă grupa 2-10 milioane de euro, cu circa 7.200 de companii, faţă de 2.700 de firme străine, iar în grupa de sub 2 milioane de euro raportul este de 415.000 de firme româneşti la 34.000 de firme străine.

Sunt prezentate date despre indicatorii de productivitate ai firmelor româneşti, de îndatorare, de salarizare şi despre ponderile acestora în cele mai importante sectoare din economie după codul CAEN2.

Lucrarea analizează doar sectorul companiilor, fără bănci şi companii de asigurări.

Definiţia firmelor străine este, conform Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, următoarea: „Prin societate cu participare străină la capitalul social se înţelege societatea constituită, parţial sau integral, prin participarea unor persoane fizice sau juridice cu domiciliul stabil sau cu sediul social în afara României”.

Denumirea „firme româneşti” sau „capital românesc” desemnează, pe parcursul lucrării, firme cu capital privat românesc.

Au fost folosite doar date privind firmele cu cifră de afaceri diferită de zero care au făcut raportări la Registrul Comerţului.

 

Mesajul Patronatului Serviciilor Private

Analiza Ziarului Financiar reuneşte date, calcule şi rezultate care poziţionează capitalul autohton  ca factor important într-o dezvoltare economică stabilă, capabilă să asigure locuri de muncă şi prosperitate pe termen lung.

Demersul Patronatului Serviciilor Private  va stimula spiritul antreprenorial, creativitatea şi va mobiliza competenţele şi resursele financiare , chiar dacă încă reduse, în direcţia dezvoltării afacerilor, utilizării mai inteligente a resurselor materiale şi umane disponibile.

Profitabilitatea semnificativ mai ridicată pe care o realizează companiile cu capitalul autohton demonstrează că antreprenorii români sunt creativi, buni plătitori de taxe şi impozite şi merită respectul societăţii pentru eforturile pe care le fac, riscurile pe care şi le asumă, de cele mai multe ori împreună cu angajaţii lor.

Pe parcursul  realizării acestei analize, a rezultat necesitatea creşterii transparenţei administrative, necesitatea creşterii  gradului  de cunoaştere a datelor microeconomice, pentru a permite decidenţilor politici, Guvernului, să adopte măsuri stimulative pentru mediul de afaceri, aşa cum procedează toate guvernele ţărilor membre ale UE.

 

Supliment realizat cu sprijinul Patronatului Serviciilor Private din România

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO