Topurile ZF

Topul primelor zece companii de leasing

Topul primelor zece companii de leasing
20.03.2009, 00:00 481

Jumatate din primii zece jucatori din piata de leasing au inregistrat scaderi ale valorii bunurilor finantate in 2008, din cauza prabusirii pietei auto si a celei imobiliare, iar cateva companii au iesit din lista primelor zece.

Piata de leasing a scazut in 2008 pentru prima data in istorie, cu 3%, coborand la circa 4,8 mld. euro, dupa ce ani la rand a crescut rapid. Din top zece au iesit jucatori ca Motoractive, VB Leasing sau Credit Europe Leasing.
Primele trei companii din piata de leasing sunt aceleasi ca in 2007: UniCredit Leasing Corporation (cu o valoare a bunurilor finantate de 555 mil. euro), BCR Leasing (462 mil. euro) si Porsche Leasing (308 mil. euro). Primele doua companii au inregistrat cresteri de 11%, respectiv 16%, in timp ce Porsche Leasing a raportat o scadere de 8%, avand in vedere ca se bazeaza pe finantarea autovehiculelor, piata care a scazut dramatic.
"Faptul ca jumatate din companiile de leasing din top zece au inregistrat scaderi in 2008 a fost cauzat de prabusirea pietei totale in ultimul trimestru", spune Razvan Diaconescu, directorul general al Impuls Leasing.
Datele Asociatiei Societatilor Financiare arata ca in ultimul trimestru al anului trecut businessul firmelor de leasing s-a prabusit fata de trimestrul anterior, inregistrand o scadere de 60%, pana la o valoare a bunurilor finantate de 537,4 mil. de euro.
"Pe de alta parte, in a doua jumatate a anului trecut sectorul imobiliar a cazut, iar firmele de leasing care erau specializate pe acesta s-au orientat spre auto. Aici insa e foarte greu sa cresti daca nu ai o retea bine dezvoltata de dealeri", explica Diaconescu.
Din cota de piata a companiilor de leasing au luat si Impuls Leasing si OTP Leasing, care au intrat pe piata la mijlocul lui 2007 si au crescut rapid. Impuls Leasing, care se bazeaza in special pe finantari auto, a ajuns in 2008 pe locul sapte in piata, cu o valoare a bunurilor finantate de 206 mil. euro, in crestere cu 62% fata de 2007. OTP Leasing nu a intrat in top zece, dar este foarte aproape, cu finantari de 160 mil. euro.
Pe locul patru in clasament s-a situat anul trecut Afin Leasing, care, potrivit unor informatii din piata, a inregistrat o valoare a bunurilor finantate de 299 mil. euro. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati ieri.
Afin colaboreaza strans cu Cefin, importatorul camioanelor Iveco, pentru finantarea stocurilor. De asemenea, compania lucreaza cu Forza Rossa, importatorul Ferrari. Al cincilea jucator din piata de leasing a fost anul trecut BRD Sogelease (cu o valoare a bunurilor finantate de 230 mil. euro), urmat de Tiriac Leasing (218 mil. euro), Impuls Leasing (206 milioane de euro), Raiffeisen Leasing (191 mil. euro, estimare a ZF), Romstal Leasing (190 mil. euro) si Piraeus Leasing (176 mil. euro, estimare a ZF). Companiile care au inregistrat anul trecut scaderi fata de 2007 sunt Porsche Leasing (-7,5%), Tiriac Leaisng (-3%), Raiffeisen Leasing (-27%, estimare a ZF) si Piraeus Leasing (-10%, estimare a ZF).
"Pentru 2009 ma astept la o scadere dramatica a pietei de leasing, cu 40%, pentru ca vanzarile auto vor continua sa scada. Daca vom atinge pragul de 3,5 miliarde de euro, va fi ceva extraordinar", a mai spus seful Impuls Leasing.
In anii trecuti pe lista primilor zece jucatori din piata de leasing erau prezente si companiile Motoractive, Credit Europe Leasing si Volksbank Leasing, dar in 2008 acestea au iesit din top.
Volksbank Leasing a inregistrat anul trecut o scadere de 22% a valorii bunurilor finantate, pana la 160 de milioane de euro. In schimb, compania si-a triplat profitul net, care a ajuns la 6,8 mil. euro. Credit Europe Leasing a raportat o scadere de 63% a valorii bunurilor finantate, pana la 76 de milioane de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO