Un start-up pe zi

La 31 de ani, a lăsat ingineria pentru un atelier de dulciuri

La 31 de ani, a lăsat ingineria pentru un atelier de...

Autor: Mădălina Dediu Panaete, Corina Mirea

28.02.2015, 09:46 3128

Oana Truică este de meserie inginer de instalaţii, însă de la jumătatea anului trecut a devenit antreprenor „cu acte în regulă“, deschizându-şi un laborator de dulciuri în sectorul 3 din Capitală, alături de doi parteneri.

Atelierul Dulce produce torturi, prăjituri, macarons, figu­rine şi decoraţiuni, dar şi produse pentru candy bar, ale căror preţuri variază între 3 lei/bucată (macarons) şi 75 de lei/kg (pentru un tort).

„Totul a început când eram în concediu de maternitate. Am vrut pentru cel mic un tort sănătos de ziua lui. Aşa că am căutat reţete pe internet şi am decis să îl fac eu. Rezultatul a fost foarte bun, iar familia şi prietenii m-au încurajat să fac o şcoală de cofetari. După ce am terminat cursurile eram co­fe­tar cu acte în regulă şi mă gândeam să îmi deschid un mic ate­lier, dar spaţiile din cartierul în care locuiesc erau prea mari, iar chiria prea scumpă“, spune Oana Truică, în vârstă de 31 de ani.

Ulterior, s-a întors la serviciu, fiindcă se termina perioada în care putea sta acasă în concediu de maternitate, dar după pa­tru luni a decis să-şi dea demisia, să îşi deschidă un PFA şi să înceapă să facă un business din dulciuri. PFA-ul însă nu a avut activitate şi după ce au apărut alţi doi parteneri în peisaj au reuşit să închirieze un spaţiu, să îl amenajeze, să înfiinţeze un SRL (Marta Art Concept) şi să înceapă să producă dul­ciuri în toamna acestui an. Ceilalţi doi asociaţi ai firmei sunt Ioana Ember şi Mihaela Boldur, părţile sociale fiind deţinute în cote egale, de 33,3%, potrivit datelor de la Registrul Co­mer­ţului.

Truică nu a precizat însă care a fost valoarea in­ves­ti­ţiei în ate­lierul de dulciuri, spunând că partenerii au apelat la aju­to­rul prietenilor şi al familiei. „Lucrăm doar pe bază de co­man­dă, nu avem nişte cantităţi constante pe zile. Sunt şi comenzi mai mari pentru eve­nimente, care trebuie realizate în timp scurt, şi sunt zile când nu lucrăm. Sperăm ca pe viitor să se uni­for­mizeze acti­vi­tatea. Pentru un tort se poate lucra şi trei zile dacă are ele­mente de decor, nu neapărat trei zile pline, dar sunt anumiţi timpi de uscare, răcire etc.“, explică Truică.

În prezent, Atelierul Dulce nu face livrări, comenzile fiind ri­dicate de la atelier, şi nici nu are angajaţi. Pe viitor însă, Oana Truică susţine că vrea ca businessul să poată face livrări, să aibă şi alţi angajaţi şi un mic spaţiu de prezentare, ase­me­nea unui showroom. În prezent, marea majoritate a co­men­zilor sunt preluate prin intermediul unui mic magazin online.

„Nici acum, la şapte luni de la înfiinţarea firmei, nu ştim tot. În fiecare lună investim şi prefer să nu ţin o socoteală pentru că probabil aş închide înainte să apucăm să avem un flux constant de comenzi

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO