ZF 24

430.000 de salariati au disparut din mediul privat in ultimul an

28.12.2009, 12:40 31

Numarul salariatilor din economie a scazut cu aproximativ430.000 din luna septembrie a anului trecut si pana in lunaoctombrie a acestui an, potrivit Ministerului Muncii, care citeazadatele de la Institutul National de Statistica (INS). Astfel, dacala inceputul anului, erau inregistrati in statistici peste 4,73milioane de salariati, la sfarsitul lunii octombrie numarulacestora scazuse la aproximativ 4,4 milioane de oameni.Economia amai pierdut inca 100.000 de salariati in intevalul septembrie -decembrie 2008. In total, in 13 luni, criza a sters 430.000 deoameni de pe statele de plata ale firmelor. Pe fondul climatuluieconomic nefavorabil, companiile din mediul privat si-au ajustatabrupt efectivele de personal, operand restructurari pentrueficientizarea costurilor sau concedieri colective.

Aceasta este prima scadere a numarului de salariati din ultimiinoua ani, in conditiile in care efectivul de salariati dincompaniile private a fost pe un trend ascendent din 2001 si pana inprezent. Celor 4,4 milioane de salariati din companiile private lise adauga aproximativ 1,4 milioane de salariati in sectorulbugetar. Deocamdata nu sunt disponibile statistici cu privire laevolutia numarului de salariati in sectorul de stat in ultimulan.

Tot de la inceputul anului, numarul somerilor a crescut cuaproape 250.000, pana la 680.000 de someri in luna noiembrie si orata a somajului de 7,5%. Diferenta de 180.000 de oameni, intrenumarul de salariati care au iesit de pe piata si numarul somerilorinregistrati in acest an se justifica prin faptul ca multi dintrecei care au ramas fara un loc de munca este posibil sa se fiangajat pe o alta forma contractuala decat contractul de munca, cumeste persoana fizica autorizata (PFA) sau contractul de drepturi deautor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO