ZF 24

Acţiunile Tesla scad cu 8% după un avertisment privind o încetinire a creşterii vânzărilor în 2024

Acţiunile Tesla scad cu 8% după un avertisment privind...

Autor: Andrei Şerbănescu

25.01.2024, 13:50 316

Acţiunile Tesla au scăzut joi cu 8% în tranzacţionarea înainte de piaţă, după ce compania a avertizat că avansul vânzărilor va fi „considerabil mai mic" în acest an din cauza cererii în scădere, a intensificării concurenţei şi a persistenţei ratelor ridicate ale dobânzilor, care au atenuat efectul unei serii de reduceri de preţuri, scrie Financial Times.

Producătorul american de maşini electrice le-a spus investitorilor, într-un raport prezentat miercuri, că se află „între două valuri majore de creştere".

Directorul general Elon Musk a declarat că firma se pregăteşte să înceapă producţia unei noi maşini cu costuri mai mici în a doua jumătate a anului 2025, la cinci ani după ce a lansat primele planuri în acest sens, folosind pe această cale „o tehnologie de fabricaţie revoluţionară" care va reduce costul modelului.

Tesla a precizat în scrisoarea adresată acţionarilor că „în 2024, rata de creştere a volumului de vehicule ar putea fi considerabil mai mică decât cea realizată în 2023, deoarece echipele firmei lucrează la lansarea următoarei generaţii de vehicule" la fabrica sa din Texas.

După ani de creştere rapidă, cele mai recente câştiguri ale Tesla reflectă îngrijorările legate de stagnarea cererii globale pentru vehiculele electrice şi faptul că cel mai valoros producător auto din lume a intrat într-o nouă eră de creştere mai mică a vânzărilor şi a marjelor.

Tesla a declarat că şi-a atins obiectivul de a livra 1,8 milioane de maşini în 2023, dar, spre deosebire de ultimii ani, nu a oferit o ţintă specifică de livrare pentru 2024. Wall Street a prezis că Tesla va vinde aproximativ 2,2m de vehicule în 2024, ceea ce ar marca o creştere de aproximativ 20% - mult mai mică decât rata de creştere anuală de 50% pe care a promis-o în urmă cu trei ani.

Vânzările de vehicule electrice au continuat să crească până la niveluri record, dar într-un ritm mai lent, deoarece clienţii s-au împotrivit preţurilor mai mari în comparaţie cu maşinile pe benzină. Mai mulţi producători de vehicule electrice şi-au redus recent planurile de expansiune, inclusiv Ford şi General Motors, în timp ce grupul de închiriere Hertz a decis să vândă o treime din flota sa electrică pentru a cumpăra mai multe vehicule pe benzină.

În acelaşi timp, concurenţa continuă să se intensifice la nivel global. Compania chineză BYD a depăşit Tesla ca principal producător mondial de vehicule electrice în trimestrul al patrulea al anului 2023, livrând 1,58 milioane de maşini complet electrice. Anul trecut, Tesla a fost nevoită să anuleze creşterile de preţuri pe care le-a făcut în 2022, reducând în schimb preţurile celor mai scumpe modele ale sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO