ZF 24

Alpha Bank: Creditele care au in spate o ipoteca totalizeaza 11,2 mld. euro

Alpha Bank: Creditele care au in spate o ipoteca totalizeaza 11,2 mld. euro

Sergiu Oprescu

26.09.2007, 18:21 17

Creditele ipotecare si de consum care sunt garantate cu ipoteca pe casa totalizau 11,2 miliarde euro la mijlocul acestui an, din care patru miliarde euro sunt imprumuturi concentrate in Bucuresti, potrivit unui studiu al Alpha Bank Romania si prezentat de presedintele bancii, Sergiu Oprescu, citat de Mediafax.

Potrivit datelor Alpha Bank, creditul pentru achizitionarea unei locuinte insumeaza aproape 2,6 miliarde de euro, in timp ce creditul de consum in lei si valuta acordat pe baza de ipoteca se ridica la circa 8,5 miliarde de euro.

In ceea ce priveste Bucurestiul, din totalul de 880.000 de locuinte, peste 50% sunt considerate de Alpha Bank neipotecabile, avand in vedere anul de constructie, cat si tehnologia si materialele utilizate.

Sergiu Oprescu a afirmat ca aproape 100.000 de case din Bucuresti sunt deja ipotecate, ceea ce inseamna 25-30% din totalul imobilelor care pot fi aduse ca garantie la un credit.

Avand in vedere expunerea mare pe creditele in valuta, Oprescu a aratat ca o depreciere cu 15% a leului ar insema o majorare a gradului de indatorare de la maximul de 35% la 40% din venitul net lunar al unui imprumutat.

O proiectie mult mai pesimista, respectiv o depreciere cu 25% a leului, s-ar traduce intr-o crestere pana la aproape 50% a serviciului datoriei.

Astfel, datele studiului arata ca o mare parte din creditul de consum raportat si publicat de BNR reprezinta de fapt credit ipotecar.

Mai multe stiri pe site-ul www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO