ZF 24

Americanii de la BSOG nu doar că nu pleacă din Marea Neagră, dar se apucă de autorizarea primului coridor energetic offshore care ar putea prelua 3 GW de eoliene, investiţii de 4,5-6 mld. euro

Americanii de la BSOG nu doar că nu pleacă din Marea...

Autor: Roxana Petrescu

04.07.2023, 09:46 1751

Black Sea Oil & Gas (BSOG), companie care are în spate gigantul american Carlyle şi care de anul trecut produce primele gaze noi din Marea Neagră prin proiectul Midia Gas Development (MGD), începe procesul de autorizare a unui coridor energetic din sectorul românesc al Mării Negre de-a lungul infrastructurii proiectului MGD.

Odată avizată şi construită această infrastructură de-a lungul conductelor existente ale proiectului MGD, aceasta ar putea susţine conectarea a 3 GW de energie eoliană offshore. În acest moment, România încă nu are o legislaţie pentru dezvoltarea de proiecte eoliene offshore, BSOG, alături de casa de avocatură Ijdelea & Asociaţii, fiind astfel la al doilea proiect de pionierat din energia locală, după cel de producţie a gazului din Marea Neagră.

„Cu o capacitate proiectată de 3GW şi o lungime de 126 km, acest prim pas priveşte autorizarea primului coridor energetic din sectorul românesc al Mării Negre cu scopul de a conecta viitoarele parcuri eoliene din largul mării la sistemul energetic naţional (SEN) operat de Transelectrica. Finalizarea procedurilor de reglementare este estimată pentru jumătatea anului 2024”, a anunţat azi BSOG, care va lucra şi la acest proiect cu partenerii din MGD, Petro Ventures Resources şi Gas Plus Dacia.

Potrivit informaţiilor disponibile, pentru a monta 1 MW eolian offshore cunt necesare investiţii de 1,5-2 milioane de euro.

„Estimările privind producţia de energie eoliană prin instalaţii fixe în sectorul românesc al Mării Negre sunt foarte promiţătoare. Cu toate acestea, una dintre cele mai mari provocări ale dezvoltării unui parc eolian în zona marină o reprezintă încercarea de a asigura şi apoi de a autoriza un culoar energetic de la instalaţiile de producţie offshore la SEN. Traversarea unor zone foarte reglementate pe uscat şi pe apă cum sunt ariile naturale protejate, zonele militare, zonele turistice, siturile arheologice şi monumentele istorice, zonele de ancoraj, porturile şi căile maritime, precum şi securizarea accesului la terenuri şi obţinerea susţinerii comunităţilor vizate, coexistenţa cu activităţile de pescuit şi detectarea şi evitarea munitiei neexplodate existentă pe fundul mării sunt unele dintre aceste provocări iar infrastructura proiectului MGD le-a depăşit pe toate cu succes”, spune Mark Beacom, CEO BSOG.

Potrivit informaţiilor BSOG, infrastructura, terenurile deţinute în proprietate şi drepturile legale de trecere, plasează proiectul MGD într-o poziţie ideală pentru asigurarea coridorului energetic care va deservi producţia eoliană din zona marină şi facilităţile necesare de conectare la SEN, precum staţiile de transformare şi, dacă va fi cazul, convertizoare.

„Realizarea coridorului energetic al MGD deblochează o cerinţă esenţială pentru dezvoltarea energiei eoliene din zona marină a României, care va susţine creşterea securităţii energetice şi va stimula capacitatea de producţie din surse regenerabile, contribuind astfel la atingerea noilor obiective climatice ale UE şi în materie de energie regenerabilă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO