ZF 24

Andreas Lier, preşedintele AHK Romania: România s-a transformat dintr-un loc dedicat producţiei într-un centru de inovare şi tehnologie şi va juca un rol important în tranziţia către energia verde

Andreas Lier, preşedintele AHK Romania: România s-a...

Autor: Roxana Rosu

03.10.2023, 14:16 125

România s-a transformat dintr-un loc dedicat producţiei într-un centru de inovare şi tehnologie şi va juca un rol important în tranziţia către energia verde şi în competitivitatea UE, a declarat Andreas Lier, preşedintele Camerei de Comert Româno-Germane (AHK Romania) în cadrul Conferinţei economice Româno-Germană desfăşurată la Berlin la finele lunii septembrie.

 „În ciuda tuturor provocărilor, perspectivele pentru relaţiile economice româno-germane continuă să fie excelente şi cred că România va continua să atragă multe investiţii - teme noi, cum ar fi energia, sunt din ce în ce mai mult în centrul atenţiei". Motto-ul comunităţii de afaceri româno-germane, "Consolidarea parteneriatelor - Transformarea provocărilor în oportunităţi", include acum şi Republica Moldova, a adăugat el.

La rândul lui, Philipp Haußmann, membru în consiliul de administraţie al Comitetului German pentru Europa de Est, a spus că România este cel mai important partener comercial al Germaniei în Europa de Sud-Est. „România s-a transformat într-un adevărat partener pentru inovare, în special în domeniile cercetării şi dezvoltării, digitalizării şi tranziţiei către energia verde. La fel ca în Germania, restructurarea sistemului energetic este o prioritate ", a adăugat el.

Evenimentul s-a axat pe patru subiecte cheie, care au fost discutate de reprezentanţii mediului de afaceri şi politic: nearshoring şi cercetare- dezvoltare, digitalizare, energie şi „de la fermă la consumator".

Companiile participante la masa rotundă Nearshoring şi R&D au spus că a fost o decizie bună să investească în România, deoarece au găsit aici o cultură industrială. Printre avantajele mentionate se numără roximitatea, oamenii muncitori  şi o potrivire culturală cu Germania, în timp ce birocraţia, infrastructura de transport, lipsa noilor tehnologii şi, uneori, a personalului calificat au fost câteva dintre aspectele negative care au fost discutate cu reprezentanţii politici.

Din panelul privind Digitalizarea a reieşit că România are o conexiune bună la internet, dar instituţii slab conectate la noile tehnologii. Cu toate acestea, pandemia a dus la o mai bună înţelegere în rândul politicienilor a importanţei digitalizării.

Într-o administraţie birocratică, aceasta reprezintă o infrastructură critică. Un prim pas în acest demers îl constituie formarea profesională angajaţilor. În altă ordine de idei, digitalizarea populaţiei trebuie să înceapă foarte devreme, cu sprijinul autorităţilor.

România, Republica Moldova şi Germania vor coopera pentru a asigura energie la preţuri accesibile pentru consumatorii rezidenţiali, publici şi privaţi. Înlocuirea vechilor tehnologii cu cele noi pentru a obţine eficienţă energetică, utilizarea întregului portofoliu disponibil al mixului de energie, consolidarea surselor regenerabile de energie au fost câteva dintre propunerile companiilor în cadrul celui de-al treilea panel al conferinţei, axat pe Energie. Companiile şi-au exprimat interesul pentru continuarea investiţiilor  în reţeaua de distribuţie şi au solicitat sprijinul administraţiei în acest demers. Îm opinia lor,  o iniţiativă comună public-privată ar face ca lucrurile să avanseze.

Masa rotundă „De la fermă la consumator” (From Farm to Fork) a scos la iveală multe dintre problemele cu care se confruntă agricultura românească. În ciuda faptului că este tradiţional o ţară agricolă, România importă foarte multe alimente. Pe de altă parte, terenul arabil se reduce de la an la an, iar tinerii nu mai doresc să lucreze în agricultură. Prin urmare, cea mai mare provocare este atragerea tinerei generaţii către acest domeniu. Un alt subiect de discuţie s-a referit la transformarea României într-un nou hub agricol pentru Europa. Investiţiile în tehnologie, reducerea risipei de alimente, precum şi producerea lor pe plan local au fost câteva dintre soluţiile oferite de participanţi.  

Conferinţa economică Româno-Germană se află la cea de-a doua ediţie, după cea organizată hibrid în 2021. La eveniment au participat peste 250 de invitati din România, Germania şi Republica Moldova, la iniţiativa Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane (AHK România) şi a Comitetului German pentru Europa de Est.

Cancelarul Republicii Federal Germania, Olaf Scholz, şi prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, au transmis mesaje video de sustinere a relatiilor comerciale şi a aderării ROmâniei la spatiul Schengen.

„Ţările noastre sunt pe cale să devină neutre din punct de vedere climatic, rămânând în acelaşi timp ţări industrializate de succes. (...) Susţinem cu tărie aderarea României la spaţiul Schengen, ceea ce va conferi şi mai mult elan relaţiilor comerciale bilaterale. Punem accentul pe parteneriate puternice şi sprijinim Republica Moldova pe drumul său european”, a spus cancelarul german.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO