ZF 24

ASF: Volumul primelor brute subscrise, capitalizarea bursieră şi activele pensiilor private, în creştere în 2015

ASF: Volumul primelor brute subscrise, capitalizarea...

Autor: Roxana Rosu

12.05.2016, 12:05 175

Volumul primelor brute subscrise a crescut anul trecut cu 8,2%, valoarea activelor de pe piaţa pensiilor private a urcat cu 28,6%, capitalizarea bursieră s-a majorat cu 9%, iar indicele principal al BVB a pierdut circa 1%, potrivit raportului integrat privind evoluţia pieţelor financiare nebancare lansat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Sectorul asigurărilor din România a inversat anul trecut trendul de scădere din perioada 2013 – 2014 şi a încheiat 2015 cu un volum al primelor brute subscrise de 8,75 miliarde de lei, în creştere cu 8,2% faţă de nivelul din anul anterior.

La această evoluţie pozitivă a contribuit atât segmentul asigurărilor generale, cât şi cel al asigurărilor de viaţă.

”A avut loc o îmbunătăţire a gradului de acoperire a rezervelor tehnice cu active admise, creşterea calităţii activelor şi un nivel mai ridicat de cedare în reasigurare. Numărul mediu de zile de soluţionare a daunelor s-a redus”.

În acelaşi timp, piaţa de capital a fost caracterizată pe parcursul anului 2015 de un regim moderat de volatilitate, capitalizarea bursieră totală consemnând o creştere de 9%, în vreme ce indicele principal al bursei a scăzut cu circa 1%.

Valoarea tranzacţiilor cu titluri de stat a fost de 2,4 ori mai mare, iar tranzacţiile cu produse structurate au înregistrat o creştere de 77%, însă s-a consemnat o scădere a valorii tranzacţiilor cu acţiuni pe segmentul principal al pieţei. Activele administrate de FDI locale au sporit cu 14,7% până la nivelul de 21 miliarde de lei, în vreme ce activele cumulate ale tuturor OPC au depăşit 41 miliarde de lei (+4,67%).

În zona pensiilor private, valoarea activelor totale aflate în administrare la nivelul întregului sistem a crescut constant în 2015, ajungând la 25,94 miliarde de lei (+28,62% faţă de anul precedent). Ponderea pensiilor private în Produsul Intern Brut a fost, la sfârşitul anului trecut, de 3,7% comparativ cu 3,03% în decembrie 2014.

La sfârşitul lunii decembrie, erau înregistraţi, în sistemul pensiilor administrate privat, 6,56 milioane de participanţi, ceea ce înseamnă un avans anual de 4,18%. Contribuţiile virate în Pilonul II au crescut cu 27% ca urmare a creşterii cotei de contribuţie la 5%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO