ZF 24

Avionul prezidential polonez a incercat sa aterizeze fara permisiune, afirma un controlor de trafic

Avionul prezidential polonez a incercat sa aterizeze fara permisiune, afirma un controlor de trafic
13.04.2010, 17:05 24

Echipajul aeronavei prezidentiale poloneze, care s-a prabusitsambata in vestul Rusiei, accident in care presedintele si altioficiali de rang inalt au murit, a incercat sa aterizeze farapermisiune, a declarat marti un controlor rus de trafic aerian,citat de RIANovosti.

Colonelul in retragere Anatoli Muraviov, controlorul de traficaerian care a ghidat avionul in timpul aterizarii, a declaratpentru cotidianul rus Komsomolskaia Pravda ca echipajul "nu aascultat" recomandarile de a se indrepta spre un alt aeroport.

"Conducatorul grupului de controlori de trafic a atras atentiaasupra conditiilor meteorologice nefavorabile (aterizarii), darechipajul a continuat aterizarea fara permisiune. Iar (acestia) auefectuat manevrele de apropiere in vederea aterizarii tot farapermisiune", a declarat Muraviov.

"Conducatorul (turnului de control) le-a cerut de trei ori saexecute procedura de depasire (a aerodromului). Dupa ce echipajulnu a ascultat, turnul de control nu a putut face altceva decat sacontinue sa ghideze avionul si sa se uite la el. A fost doar osingura manevra de apropiere in vederea aterizarii, avionul s-aprabusit din prima", a adaugat acesta.

Controlorii de trafic aerian nu au putut sa dea un ordin directpentru aterizarea pe un alt aeroport, deoarece acestia "nu audreptul sa dea ordine pilotilor civili", a continuat Muraviov.

"Conversatiile cu echipajul au avut loc in rusa, iar uneoriintr-o engleza stricata. Acest lucru a ingreunat comunicarea", aspus el, adaugand ca prabusirea a fost rezultatul unei combinatiide factori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO