ZF 24

Banca Mondială a revizuit prognoza pentru China

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Marius Oncu

07.10.2013, 19:40 62

Banca Mondială a înrăutăţit prognozele de creştere economică pentru China şi Asia de Est, în contextul preţurilor mai reduse la materii prime şi reorientării politicilor autorităţilor de la Beijing de la susţinerea puternică a exporturilor la stimularea consumului intern. Instituţia financiară internaţională anticipează acum un avans al PIB de 7,5% pentru China în acest an, faţă de 8,3% în precedenta prognoză, din aprilie, potrivit cotidianului britanic The Guardian.

Revizuirea prognozei pentru China a fost determinată de eficienţa redusă a expansiunii creditării în privinţa sprijinirii avansului economic. Creşterea PIB se va accelera anul următor la 7,7%, faţă de estimarea anterioară de 8%, dar riscurile persistă, mai ales în contextul tranziţiei de la o economie dependentă de exporturi la una susţinută de cheltuieli interne şi consum, notează Banca Mondială.

Raportul evidenţiază problemele din regiunea Asiei de Est, care au adus o contribuţie importantă la dezvoltarea economiei mondiale după criza financiară din 2008. Programele masive de stimulare a economiei lansate după criză au ajutat Asia să-şi revină mai rapid decât alte zone ale globului, însă odată cu încheierea acestor investiţii, este de aşteptat ca avansul PIB să încetinească.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO